Доступність посилання

ТОП новини

Конґрес США може закликати Україну до чесних виборі.


Сергій Драчук

Аудіозапис:

Прага, 6 травня 2004 – Низка американських законодавців, членів Гельсинської комісії США, подала на розгляд обох палат Конґресу проєкт резолюції з закликом до української влади забезпечити демократичний, прозорий і чесний передвиборчий процес напередодні президентських виборів в Україні 31 жовтня.

У проєкті резолюції, поміж іншим, наголошено, що передумовами повної інтеґрації України до західної спільноти держав як рівного члена, серед того й до таких організацій, як НАТО, є здійснення демократичного, прозорого й чесного виборчого процесу на президентських виборах 2004 року і встановлення справді демократичної системи. Україні також пригадано, що її влада взяла на себе численні конкретні зобов’язання щодо здійснення виборів як влада держави – учасниці ОБСЄ.

Проєкти резолюцій пропонують Сенатові й Палаті Представників Конґресу США постановити, що вони визнають і схвалюють міцні взаємини, що встановилися між США й Україною, і невпинно й твердо підтримують зусилля українського народу встановити в Україні повну демократію, верховенство закону й дотримання прав людини. Від української влади ж вимагатиметься забезпечити повну прозорість виборчого процесу, вільний допуск українських і закордонних спостерігачів до всіх стадій цього процесу, доступ усіх партій і їхніх кандидатів до засобів інформації, захист кандидатів, опозиційних партій і незалежних засобів інформації від залякування й переслідування урядовцями і рішуче покарання порушників виборчого законодавства. Обидві палати Конґресу також пообіцяють незмінну підтримку й допомогу українському народові в створенні цілковито вільної й відкритої демократичної системи, квітучої вільноринкової економіки, міцної незалежності, вільної від примусу, щоб Україна обійняла належне їй місце повноправного й рівного члена західної спільноти демократичних держав.

Проєкт резолюції в Сенаті подав у середу співголова Гельсинської комісії США, сенатор-республіканець Бен Найтгорс Кампбелл; підтримав проєкт сенатор-демократ Крис Додд. У Палаті Представників такий самий проєкт представив того ж дня голова Гельсинської комісії конґресмен-республіканець Крис Смит за підтримки голови Комісії з міжнародних узаємин Палати Представників конґресмена-республіканця Генрі Гайда та конґресмена-демократа Тома Лантоса.

Гельсинська комісія США – це незалежна установа американського уряду, що наглядає за дотриманням Гельсинського Прикінцевого акту та інших зобов’язань країн – учасниць ОБСЄ. Ця Комісія, як зазначили в своїх виступах сенатор Кампбелл і конґресмен Смит, незмінно підтримує розвиток України як незалежної, демократичної й ринково орієнтованої держави. І у США існує щире бажання, щоб Україна досягла успіху в цьому і щоб багатостраждальний український народ повністю здійснив свої мрії й прагнення. Тим часом на кін у майбутніх виборах поставлено дуже багато, з огляду не лише на їхні висліди, а й на те, що вони стануть засадничим показником демократичного розвитку України. Останні події – а тут промовці згадували і про місцеві вибори в Мукачевому та інших українських реґіонах, і про зняття з ФМ-радіодіяпазону передач «Радіо Свобода» й інших міжнародних радіостанцій, – усе це, на думку американських законодавців, авторів проєкту резолюції, наголошує на необхідності для США чітко заявити про рішучість підтримати справді демократичний процес в Україні. За їхніми словами, український народ, що відновив незалежність своєї країни, заслуговує на можливість подолати спадщину минулого й утвердити демократію, права людини й верховенство закону.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG