Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова МВФ обіцяє бути вірним традиції, а від нього чекають змін.


Марія Щур

Прага, 7 травня 2004 – Не встиг новий голова Міжнародного Валютного Фонду заступити на свою посаду, як з’явилися перші критичні статті на його адресу. У своїй першій промові в якості голови організації колишній іспанський міністр фінансів Родріґо Рато пообіцяв продовжувати традиції МВФ, а його критики вважають, що навпаки, фонд потребує докорінної реформи. Тему продовжує Марія Щур.

«Це буде бізнес, як завжди»- дав перший сигнал про свої плани новий голова МВФ Родріґо Рато. На своїй прес-конференції в Мадриді через кілька годин після свого призначення колишній міністр фінансів Іспанії не згадав про жодну можливу зміну, яку він би хотів запровадити у фонді. Але зовсім іншого чекали від нового голови міжнародні оглядачі, які вже давно наполягають, що Міжнародний Валютний Фонд як одна із найважливіших фінансових інституцій світу потребує змін.

На сторінках впливового ділового часопису Financial Times аналітик із Кембріджського університету наголошує, що зміна керівництва була б доброю нагодою змінити і пріоритети роботи фонду. На думку Джона Ґріва Сміта, фонд повинен перестати рятувати то одну, то іншу країну від банкрутства, а замість цього стати охоронцем всієї глобальної фінансової системи.

На кожного безвідповідального боржника завжди є такий самий безвідповідальний кредитор, тож за наслідки мають відповідати обидві сторони, вважає аналітик, який пропонує фонду бути у певному сенсі арбітром між двома сторонами. У нові задачі фонду, як говорить Джон Ґрів Сміт, мало б входити забезпечення виконання міжнародних угод, які б попереджали фінансові кризи, подібні до тієї, що розпочалася в Азії в 1997 році і поширилася на весь світ протягом кількох місяців.

З того часу в світі не зменшилася, а збільшилася кількість небезпек для фінансової системи. Серед очевидних, аналітик називає проблему девальвації долара та небезпеку певного змагання серед головних валют, яка девальвує швидше. Зупинити це небезпечне змагання, виробити спільні механізми, як запобігти кризам, міг би МВФ у новій ролі координатора між головними світовими економіками – американською, європейською та азіатською, вважає британський аналітик.
XS
SM
MD
LG