Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Леонід Ковальчук: “На всіх своїх заявах я вказував, що я є політв’язнем...”; Луганськ: податкова міліція відмовляється коментувати цей інцидент, але неофіційно пояснює, що під час обшуку трапилася прикра помилка; Львів: на думку львівських аналітиків, напередодні президентських виборів лише посилиться тиск на власників неугодних владі мас-медіа; Симферополь: працівники Ялтинського бюро подорожей та екскурсій переконані, що, заарештувавши їхнього керівника, власті тиснуть таким чином на них, щоб відібрати їхнє приміщення, розташоване у престижному районі Ялти.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 6 травня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Наталія Антоненко.

Ми вітаємо вас, шановні слухачі!

Сьогодні у програмі ви почуєте:

Леонід Ковальчук

...на всіх своїх заявах я вказував, що я є політв’язнем....

Василь Соколенко

...податкова міліція відмовляється коментувати цей інцидент, але неофіційно пояснює, що під час обшуку трапилася прикра помилка...

Галина Терещук

...на думку львівських аналітиків, напередодні президентських виборів лише посилиться тиск на власників неугодних владі мас-медіа...

Володимир Притула

...працівники Ялтинського бюро подорожей та екскурсій переконані, що, заарештувавши їхнього керівника, власті тиснуть таким чином на них, щоб відібрати їхнє приміщення, розташоване у престижному районі Ялти...

Надія Шерстюк

А зараз про ці теми докладніше.

Апеляційний суд Києва задовольнив позов учителя з Василькова, колишнього політв’язня Леоніда Ковальчука. Він вимагав морального відшкодування за свої незаконний арешт і засудження.

Нагадаємо, що у 2000-му році Леоніда Ковальчука заарештували і засудили за незаконне зберігання вогнепальної зброї.

Сам же пан Ковальчук вважає, що у такий спосіб Васильківська влада, а саме: родина Засух, проти якої він виступав, намагалася примусити його мовчати.

Верховний Суд України скасував вироки попередніх судів, і Леонід Ковальчук вийшов на волю.

Ось що говорить про рішення суду сам Леонід Ковальчук:

Леонід Ковальчук

Мене було незаконно затримано, заарештовано, піддано незаконному судовому переслідуванню. Вся ця біда тягнулася півтора року. За цей час я добився статусу політв’язня.

Я неодноразово звертався і до Генерального прокурора України Потебенька з тим, щоб він офіційно підтвердив наявний у мене статус політв’язня.

На всіх своїх завах я вказував, що я є політв’язнем. Саме такий статус було визначено в матеріалах спеціальної слідчої комісії ВР України. Це є офіційні документи.

Надія Шерстюк

Скажіть, будь ласка, яку грошову компенсацію Вам виділили?

Леонід Ковальчук

Грошова компенсація для мене є справою другорядною, то йдеться про якихось 80 тисяч гривень. Але я думаю, що ці гроші будуть використані на правозахисну діяльність, на політичну діяльність з тим, щоб змінити існуючий режим.

У мене справа полягає в тому, що, очевидно, я першим добився, що суд визнав, що щодо мене були порушені міжнародні правові документи.

Надія Шерстюк

Пане Леоніде, Ви сказали, що підуть ці кошти на правозахисну діяльність. Ви маєте зараз якісь конкретні плани?

Леонід Ковальчук

Звичайно. В моїх планах є сприяння виданню друкованих матеріалів відомих правозахисників, зокрема, Миколи Матусевича, унсовців.

Я зараз беру участь безпосередньо у величезній кількості судових справ, які пов’язані саме з захистом трудових, політичних, економічних прав громадян. І роблю це повністю за свій кошт.

Надія Шерстюк

Луганська податкова міліція обшукала приміщення, яке займає жіноча правозахисна організація “Чайка” і вилучила за відсутності її керівництва документи.

Через це активісти “Чайки” виступили з відповідною протестною заявою і звернулись до вищих київських інстанцій. Але так і не дочекались пояснень від податківців.

З подробицями Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Керівництво “Чайки” відразу звернулося зі скаргою на дії податкової міліції до центрального апарату програми “Партнерство за прозоре суспільство” і до Міністерства економіки України, з яким луганські правозахисники співпрацюють.

Ось як про це розповідає голова жіночої правоохоронної організації Лариса Заливна:

Лариса Заливна

Оскільки програма фінансується за рахунок фонду розвитку і підтримки процесу реформ в Україні, ми працюємо під наглядом Міністерства економіки України, то відреагували відповідні служби.

Ми знаємо, що був направлений лист на адресу голови обласної адміністрації Єфремова, начальника управління податкової міліції, але і досі відповіді не маємо.

Василь Соколенко

Правда, працівники податкової міліції, коли переглянули вилучені у “Чайки” документи, тобто комп’ютерні носії інформації, то відразу повернули їх з вибаченнями. Але, за словами Лариси Заливної, їм потрібно, щоб це неподобство не повторювалося.

Податкова міліція відмовляється коментувати цей інцидент, але неофіційно пояснює, що під час обшуку та виймання документів, трапилася прикра помилка: мовляв, працівники під час оперативних дій не туди зайшли.

Але цю версію керівництво “Чайки” відкидає, про що і зазначає у поширеній заяві, а сам обшук сприймає як спробу тиску на громадську організацію, котра серед іншого займається і проблемами корупції в комунальній сфері.

Лариса Заливна

Податкова інспекція під виглядом того, що вона нібито не розібралася, які кімнати кому належать, перевіряла зовсім інші фірми. У постанові на обшук “Чайка” не була зазначена, але податкова переглянула всю нашу документацію.

Ми вважаємо, що це навмисна акція. Податкові міліціонери юридично грамотні люди і тому добре знали, що творять.

Надія Шерстюк

Львівський підприємець Ярослав Рущишин теж має конфлікт з податківцями. Вони вдруге за останній рік здійснюють позапланову перевірку відкритого акціонерного товариства “Троттола”, директором якого є Ярослав Рущишин. А також Я.Рущишин є засновником “Львівської газети”.

Радіо “Свобода” вже неодноразово розповідало про ситуацію, що склалася навколо цього часопису. І от нещодавно на швейне підприємство “Троттола” прибули близько 20 податківців і вимагали надати їм бухгалтерські документи. Перевірка діяльності ВАТ “Троттола” триватиме 90 днів.

Подробиці від Галина Терещук.

Галина Терещук

Нагадаю, що торік податківці перевіряли “Троттолу” упродовж 11 місяців. Як вислід, порушена кримінальна справа щодо директора Ярослава Рущишина. Він цю справу оскаржує у суді. І суд чимало претензій, адресованих Ярославові Рущишину, визнав неправомірними. Підприємство запрацювало у нормальному режимі.

Однак уже 30-го квітня сюди знову завітали 20 представників податкової адміністрації, аби знову перевірити як на підприємстві дотримуються податкового законодавства.

У переддень травневих вихідних податківці прибули на ВАТ “Троттола” з вимогою надати бухгалтерські документи. Їм повідомили, що проти директора Ярослава Рущишина порушена кримінальна справа і усі документи знаходяться в адвоката захисту.

Податківці покинули територію підприємства, але о 19 годині повернулись і опломбували усі двері бухгалтерії попри те, що там не було документів.

Знову група податківців прибула на “Троттолу” 5-го травня і заявила, якщо їм не нададуть документи, то вони розпочнуть проводити арешти.

Пан Рущишин надав їм усі документи, оскільки не може допустити щоби робота на підприємстві зупинилась, адже на ньому працюють 600 робітників.

Ярослав Рущишин в інтерв’ю радіо “Свобода” каже:

Ярослав Рущишин

Незаконної, тому що за помилки іншого підприємства не повинна робитися перевірка на підприємстві, де треба, а повинна робитися зустріч, можливо, і так далі і не більше. Це наше розуміння цієї ситуації.

Галина Терещук

Директор “Троттоли” готує позов до суду, адже називає позапланову перевірку абсурдною. На підприємстві мали проводити зустрічну перевірку за розрахунками. До того ж, 5-го травня податківці провели третю за короткий термін інвентаризацію підприємства, що є справді абсурдом, на думку фахівців.

За словами пана Рущишина податківці прагнуть лише спричинити конфлікт, оскільки не можуть змиритися з тим, що проти керівника “Троттоли” порушена кримінальна справа, і підприємство далі працює.

До слова, у неділю, працівники районних податкових адміністрацій були присутні на всіх заходах з нагоди дня міста, організаторами яких виступало мистецьке об’єднання “Дзига”.

Нагадаю, що директор об’єднання Маркіян Іващишин є співвласником “Львівської газети”, опозиційної до влади.

На думку львівських аналітиків, напередодні президентських виборів лише посилиться тиск на власників неугодних владі мас-медіа.

А щодо тиску влади на ЗМІ, то за соціологічними опитуваннями, Львівщина серед українських регіонів посідає 5 місце.

Надія Шерстюк

У Криму колектив Ялтинського бюро подорожей та екскурсій оголосив про передстрайкову готовність і намір пікетувати міську раду у випадку, якщо директор бюро Олег Гриппа, заарештований 21-го квітня, не буде звільнений з-під варти.

Про це говориться в заяві, поширеній в Симферополі.

Детальніше про те, за що заарештували керівника Ялтинського бюро подорожей та екскурсій, і чому на його захист виступив трудовий колектив, розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Як відзначається в заяві колективу Ялтинського бюро подорожей та екскурсій, під час арешту Олега Гриппи “не був врахований ні вік обвинувачуваного (у серпні йому виповнюється 65 років), ні стан здоров''я (він переніс два інсульти, серцеву недостатність), ні те, що на його утриманні син, інвалід третьої групи”.

Водночас, автори заяви наголошують, що заарештований керівник має бездоганну репутацію, відзначений урядовими нагородами. “Ми не віримо, що Олег Гриппа винний, і впевнені, що всі обвинувачення проти нього сфальсифіковані правоохоронними органами,” — мовиться у заяві.

Її автори повідомили радіо “Свобода”, що всі звинувачення базуються на свідченнях лише однієї людини і стосуються факту дворічної давнини.

Як повідомили правоохоронці, директор Ялтинського бюро подорожей та екскурсій Олег Гриппа був заарештований прокуратурою Ялти за підозрою в одержанні хабара в розмірі 5 тисяч американських доларів.

У прес-центрі управління з боротьби з організованою злочинністю кримської міліції додали, що зараз заарештованому інкримінується уже два епізоди злочинної діяльності. Водночас співробітники бюро пов''язують арешт їхнього директора з розглядом 8-го червня 2004-го року в Києві касаційної скарги бюро на рішення Севастопольського господарського суду.

Ми вже розповідали кілька місяців тому про суперечку між трудовим колективом бюро подорожей та екскурсій та Ялтинською міськрадою за будинок у центрі міста, який на початку 90-х років був приватизований працівниками бюро, а торік реприватизований згідно з рішенням місцевих депутатів.

Зараз судовий процес триває у Києві, а працівники Ялтинського бюро подорожей та екскурсій переконані, що, заарештувавши їхнього керівника, власті тиснуть таким чином на них, щоб відібрати їхнє приміщення, розташоване у престижному районі Ялти.

За їхніми словами, якщо Олег Гриппа не буде звільнений, то з 12-го травня члени трудового колективу розпочнуть страйк і колективне голодування.

Надія Шерстюк

Це була програма “Права людини: українська реальність”, яку уклала і провела для вас Надія Шерстюк. Мені допомагала у київській студії звукооператор Наталія Антоненко.

Шановні слухачі, ми з вами прощаємося і бажаємо гарної чутності!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG