Доступність посилання

ТОП новини

Перед спецiальним судом у Белградi в понедiлок уперше постав Милорад Лукович Леґiя, котрого прокуратура вважає головним органiзатором замаху на прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджика.


Михайло Рамач

Белград, 11 травня 2004 – Громадяни Сербiї вперше пiсля бiльше пiвтора року побачили на публіці особу, котру називали державним ворогом номер 1. Луковича розшукували вiд 12 березня минулого року, коли був скоєний замах на прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича.

Вiдставний полковник спецполiцiї добровiльно здався 2 травня в своїй вiллi у Белградi. Вiн самовпевненим голосом вiдповiв на основнi запитання суддi. Лукович виглядає, як i колись, лише тепер у цивiльному вбраннi. На шиї в нього витатуйована троянда.

На вимогу адвокатiв обвинуваченого процес тимчасово припинений до 10 червня, щоб Лукович мiг ознайомитися iз актами прокуратури. В судовому залi була й мати вбитого голови уряду, а також дружина пiдсудного.

Заступник прем’єр-мiнiстра Миролюб Лабус спростував твердження окремих газет, що влада вела переговори з Луковичем і надала йому певнi полiтичнi гарантiї. Лабус каже, що обвинувачений вимагав лише захисту для своєй сiм’ї – дружини та чотирьох дiтей, а також гарантiї, що його в тюрмi не отруять.

Частина бульварної преси тим часом вперто намагається реабiлiтувати Леґiю. Йдеться про газети, котрi виступають з ультранацiоналiстичних позицiй та звеличують колишнiх добровольцiв і тих, кого Мiжнародний трибунал звинувачує у скоєннi воєнних злочинiв. Посилаючись на заяви його адвокатiв та знайомих, журналiсти називають обвинуваченого Милорада Леґiю щирим патрiотом та героєм. Вiн нiбито бажає довести свою невиннiсть та надати докази щодо причетностi до замаху на Джинджича окремих колишнiх урядовцiв. Iншi, навпаки, зазначають що йдеться про непримустиме величання людини, котру обвинувачують в причетностi до 14 убивств і трьох викрадень та в органiзацiї найбiльшої в країнi мережi наркодилерiв.

До другого тижня в червнi, коли мав би продовжитися судовий процес, про обвинуваченого буде написано ще чимало сторiнок. А щодо правди, то її останнє слово ще далеко.
XS
SM
MD
LG