Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Торгувати коровами небезпечніше, ніж газом? Про суд над Павлом Лазаренком в Америці.</font>


Мар’яна Драч

Мар''яна Драч Джастин Кейн

Прага - Сан-Франциско, 10 травня 2004 року – Павло Лазаренко отримав першу перемогу в Америці. У п''ятницю, 7-го травня, каліфорнійський суддя Мартін Дженкінс скасував значну частину пунктів обвинувачення у справі колишнього українського прем''єра, якого судять у Сполучених Штатах за відмивання понад ста мільйонів доларів. Прокуратура наводила свої аргументи протягом шести тижнів. У понеділок, 10-го травня, в Каліфорнії почнуть виступати свідки захисту, який намагається довести, що Лазаренко заробив свої капітали легально, коли Україна починала будувати ринкове господарство, а закон не забороняв поєднувати бізнес і велику політику.

Мабуть святкує перемогу не лише Павло Лазаренко, але й Юлія Тимошенко. Всі звинувачення, які стосувалися "Єдиних енергетичних систем України" зняті. Прокуратура намагалася довести, що компанія ЄЕСУ в середині 90-их років давала хабарі тодішньому прем''єрові, щоб здобути ласий шматок газового ринку. Адвокат колишнього українського прем''''єра Деніел Горовіц з цього приводу сказав радіо “Свобода”: "Яка дурниця! Вони намагалися одним махом вдарити по Лазаренкові і Тимошенко, але в них нічого не вийшло".

Як мовиться у постанові судді Дженкінса, яку отримало радіо “Свобода”, по-перше, "немає доказів того, що інші структури були готові постачати газ за цінами, сприятливішими, ніж ЄЕСУ. По-друге, не має доказів того, що громадяни України платили б за газ менше зі власної кишені".

Суддя також відхилив звинувачення, які стосувалися енергетичної компанії "Ітера," продажу котеджів українському уряду та закидів у вимаганні грошей з підприємця Олексія Дідятковського. Суддя не знайшов і доказів того, що Лазаренко надурив російське акціонерне товариство "Газпром." Усього Мартін Дженкінс відхилив 23 із 53 пунктів обвинувачення.

Прокуратура наразі не коментувала цієї постанови. Заступник прокурора Сполучених Штатів Марта Боерш у п''ятницю закликала суддю зачекати, але той вирішив, що обвинувачення мало вдосталь часу, щоб викласти свою позицію. Прокуратура не змогла довести, що Лазаренко завдав матеріальних збитків українському народу чи уряду, вважає суддя Мартін Дженкінс.

Справа в тому, що в Америці Лазаренка можуть засудити лише за умови, якщо він порушував і американські, і українські закони. Пояснює експерт радіо “Свобода” з питань злочинності та корупції Роман Купчинський: "Американський суд не може судити Павла Лазаренка за дії, які в той час були легальними. При тому треба мати на увазі, що українське законодавство в тих роках не було досконале. Воно просто не брало до уваги всі ті можливості, зокрема, в енергетичному секторі, коли в основному майже всі розрахунки відбувалися в бартерній системі. Тобто люди, які займалися бартером, були звільнені від податків і так далі. І ще досі українське законодавство не є досконалим у цих питаннях " .

Водночас каліфорнійський суддя вважає, що й далі журі може розглядати обвинувачення в тому, що Лазаренко здирав гроші зі свого тодішнього партнера Петра Кириченка та займався махінаціями на агрофірмі "Наукова." Ця державна структура, зокрема, купувала корови за кордоном. Як мовиться у документах прокуратури, за одну голландську корову платили по 1 300 доларів, а у відомість ставили цифру майже удвічі більшу – 2 тисячі 400. Українська держава розраховувалася за корови металом і сировиною. В результаті мільйони, як твердить прокуратура, осіли на рахунках Лазаренка.

Раніше колишньому прем''єрові, за даними його захисту, загрожувало щонайменше 20 років тюрми. Тепер адвокат Доран Вайнберґ висловив сподівання, що за пунктами звинувачення, які залишилися, вирок не перевищуватиме час, який Лазаренко вже провів за ґратами в Америці до суду. Тобто, майже п`ять років. Але точний термін адвокат не підраховував. Вайнберґ пояснив це радіо “Свобода” так: "Я цього не робив, бо занадто зайнятий підготовкою захисту, щоб турбуватися про вирок, якого я не очікую" . За словами Вайнберґа, у понеділок почнуть першими виступати як свідки захисту працівники американських спецслужб Ерл (Earl) і Руона (Ruona). Українських свідків адвокат наразі не назвав.

Лінія захисту така : Лазаренко постраждав від свого політичного опонента, президента України. Головний свідок прокуратури Петро Кириченко раніше оприлюднив на суді в Сан-Франциско сенсаційну інформацію, що нібито Павло Лазаренко винен Леонідові Кучмі 50 мільйонів доларів. Адвокати Лазаренка це рішуче заперечують. Деніел Горовіц у розмові з радіо “Свобода на це відреагував так: "Єдине, що Лазаренко винен Кучмі, так це добрий копняк під зад, не знаю як Ви це будете перекладати. І дуже скоро Кучма це відчує".

Якщо мрії адвокатів справдяться і журі в Сан-Франциско вирішить, що Лазаренко не порушував законів, то чи може він вимагати моральну чи фінансову компенсацію від американського уряду? Наш експерт з проблем злочинності та корупції Роман Купчинський продовжує:

"Ні, не можна судити американський уряд. Наприклад, когось звинуватили у вбивстві, але журі встановило, що ця людина невинна. Ця людина тоді не має права судитися з державою, щоб захистити свою репутацію. Це не дозволено".

А як події у Сан-Франциско можуть розвиватися далі? Прогноз Романа Купчинського:

"Я вважаю, що тепер журі буде дуже скептично ставитися до аргументів прокуратури. Передбачаю, що єдине, де можуть знайти вину Лазаренка, це у його стосунках з Кириченком, що він вимагав від Кириченка гроші ".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG