Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Суд над Лазаренком: свідчать агент ФБР і масажист.</font>


Джастін Кейн

Аудіозапис:

Прага, 11 травня 2004 – На суді над Павлом Лазаренком у США адвокати колишнього прем’єр-міністра України почали в понеділок викладати свою позицію. На початок вони викликали свідками агента Федерального б’юра розслідувань США, який вів слідство в справі Лазаренка, а ще Лазаренкового масажиста.

Вибір таких різних свідків виявив дві зі стратегічних ліній захисту колишнього українського прем’єра. Його адвокати хочуть із одного боку поставити під сумнів, наскільки якісно вела своє слідство американська влада, а з іншого боку – змалювати Лазаренкові взаємини з його колишнім діловим партнером Петром Кириченком у сприятливому світлі. Адже після того, як суддя днями відхилив майже половину з пунктів звинувачення, одним із головних залишилися Кириченкові твердження, що Лазаренко вимагав у нього гроші.

Петро Кукич, рум’янощокий Лазаренків масажист дніпропетровських часів, оживив перший день виступів свідків захисту своїми описами, як Лазаренко двічі на тиждень відбував «процедури» в Дніпропетровському міському центрі здоров’я. Від 1986 до 1995 року, посвідчив Кукич, Лазаренко приходив вечорами щовівторка й щоп’ятниці на три-чотири години, щоб позайматися на тренажерах, поплавати, попаритися в сауні й зробити масаж.

Лазаренко представив Кукичеві Кириченка «як свого брата», і, за словами Кукича, Кириченко від 1992 до 1995 року постійно приходив на тренування й масаж разом із Лазаренком. Поки Кукич масажував їх, обоє ділилися між собою своїми болячками й проблемами та обговорювали справи за філіжанкою чаю. «У них були щирі й дружні взаємини, – сказав Кукич. – У них не було жодної напруженості».

Кукич також розповів про подорож до Карлових Варів у Чехії, куди він поїхав разом із Лазаренком і Кириченком 1997 року. Лазаренко, на той час прем’єр-міністр, заплатив за Кукича, щоб той приїхав із ним на курорт і допоміг зі здоров’ям. Там, сказав Кукич, вони відсвяткували й Кириченків день народження, наприкінці Кириченко проголосив теплий тост, висловлюючи свою «вдячність» Лазаренкові.

Трохи раніше в понеділок агент ФБР Браян Ерл теж привернув увагу до Кириченка. Він розповів присяжним, як слідство поєднувало інформацію від Кириченка з банківськими документами й даними рахунків інших свідків. Але адвокат захисту Дорон Вайнберґ висловив сумнів, чи дійсно слідство встановило точно, кому саме й які гроші належали на спільних рахунках партнерів.

Ерл повідомив, що не прохав Кириченка подати фінансовий звіт, але добре уявляв собі його багатство. «Мені здалося, що аніж він буде розказувати мені, що він має, то краще я сам зазирну в документи, які скажуть, що він має», – сказав Ерл. Він також зазначив, що прокуратура збиралася була звинуватити Кириченка в податкових порушеннях за те, що той підробив податковий звіт за 1994 рік, але потім вирішила, що докази надто слабкі.

Ерл, можливо, ще свідчитиме й пізніше. А у вівторок його розпитуватимуть без присутності присяжних про два суперечливі моменти. Захист домагатиметься, щоб суд вислухав Ерлові відповіді на запитання про те, чи приховувала українська влада якісь документи від американського слідства. Адвокати також питатимуть Ерла, що саме він обговорював із Лазаренком на одному допиті 1999 року. Якраз цей допит Кириченко назвав тією причиною, яка підштовхнула його свідчити на користь американської влади. Лазаренко на той час уже теж обмірковував можливість піти зі владою на співпрацю.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG