Доступність посилання

ТОП новини

Дводенний вiзит до Косова й Сербiї у вiвторок завершив Крис Патен, комiсар Європейського союзу у справах зовнiшньої полiтики. Вiн висловив незадоволення сповiльненою, на його думку, реалiзацiєю окремих вимог Брюсселя урядами у Приштинi та Белградi.


Михайло Рамач

Белград, 12 травня 2004 – Візит Криса Патена відбувся, так би мовити, без компліментів на адресу мiсцевих урядовцiв з його боку. Мiжетнiчнi заворушення, що в березнi сталися у Косовi, Патен назвав “жахливими та ганебними” й додав, що одним із основних завдань косовської влади є вiдбудова зруйнованих житлових будинкiв i шкiл та створення умов для повернення сербських бiженцiв. Президент Косова Iбрахiм Руґова, в свою чергу, висловив сподiвання, що створення стабiльних iнституцiй пiсля парламентських виборiв сприятиме нормалiзацiї ситуацiї в провiнцiї. Сербськi джерела стверджують, що Патен позитивно висловився щодо плану сербського уряду, в якому офіційний Белград виступає за децентралiзацiю Косова: за створення п’яти сербських округiв iз незалежною вiд Приштини законодавчою, виконавчою та судовою владами.

Вiдразу пiсля прибуття до Белграда комiсар Євросоюзу висловив невдоволення темпами реалiзацiї вимог Брюсселя урядами Сербiї i Чорногорiї. В iнтерв’ю однiй столичнiй радіостанції Патен нагадав, що Європейська комiсiя для економiчної перебудови країни надала пiвтора мiльярда євро , що вона розчарована результатами. Iншими словами, Брюссель вимагає пояснення, на що саме витратили європейськi грошi та чому досi не пiдвищений рiвень життя.

Другою причиною невдоволення залишається факт, що гармонiзацiя економiчних вiдносин мiж Сербiєю та Чорногорiєю проходить надто повiльно. А європейцi зазначають, що годi мрiяти про приєднання державного об’єднання Сербiї та Чорногорiї до Європи, поки в його рамках не створений єдиний ринок.

Накiнець Крис Патен сказав, що основною перешкодою на європейському шляху є недостатнє спiвробiтництво Белграда з Гаазьким трибуналом. Вiн уточнив: “Ви або будете захищати обвинувачених у скоєннi воєнних злочинiв і нести наслiдки такої полiтики, або долучитеся до Європи. Але ви не можете мати i те, i се”.

Влада Воїслава Коштуницi на словах виступає за спiвробiтництво з Трибуналом. Однак вона досi уникає видачi осiб, яких обвинувачує гаазька прокуратура.
XS
SM
MD
LG