Доступність посилання

ТОП новини

Президент Сербiї i Чорногорiї Светозар Марович в другiй половинi травня має вiдвiдати сусiдню Хорватiю. В рамках пiдготовки до вiзиту стався дипломатичний інцидент, до якого причетнi глава Хорватiї Стіпе Месич та Вук Драшкович, керiвник зовнiшньополiтичного вiдомства у Белградi.


Михайло Рамач

Белград, 13 травня 2004 – Сербiя й Хорватiя свого часу перебували у складi єдиної держави – Югославiї. Через кiлька рокiв пiсля її кривавого розвалу вони розпочали нормалiзувати стосунки й долати наслiдки вiйни.

Хорватський президент Стiпе Месич пiд час торiшнього вiзиту до Белграда просив у громадян Сербiї пробачення за “усе лихо, заподiяне їм коли-небудь громадянами Хорватiї”. Светозар Марович, президент державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя, зробив те саме.

Дипломати наразi готують зворотнiй вiзит. Белградський мiнiстр закордонних справ Вук Драшкович в iнтерв’ю однiй хорватськiй газетi сказав, що сербсько-хорватська вiйна на початку дев’яностих рокiв була громадянською вiйною. Такi його слова обурили хорватiв, оскiльки вони вважають, що Хорватiя була жертвою сербської агресiї. Журналiсти запитали в президента Стiпе Месича, як вiн коментує таку заяву Драшковича. Месич вiдповiв: “Я запросив президента Маровича. Вука Драшковича я не запрошував.”

Глава Хорватiї недипломатично уточнив, що Драшковича не бажають бачити у Загребi.

Президент Сербiї i Чорногорiї у вiдповiдь на це підтвердив, що хорвати запросили його та що не є узвичаєним, щоб ті, що запрошують, втручалися в склад делегацiї, яка супроводжує главу держави.

Справу врегулювали дипломати. Вони нашвидкуруч дійшли згоди, щоби міністри закордонних справ зустрілися 28 травня у Белграді. Драшкович до Загреба не поїде, а все-таки проведе переговори зi своїм колегою Миомиром Жужулем. Щоправда, могло б статися, що вiн тодi буде мiнiстром у вiдставцi, оскiльки група депутатiв вимагає термiнового звiльнення Драшковича з посади. Сербським ультранацiоналiстам не сподобалoся твердження мiнiстра закордонних справ, що колишнiй белградський режим провiв етнiчну чистку в Косовi. Отож, хорвати вважають його сербським екстремiстом, а серби недостатнiм патрiотом.

Драшкович насамперед письменник. Журналiстам з ним завжди цiкаво, бо в нього, як кажуть, «язик як бритва». А в дипломатiї гострий язик звичайно стає поганим союзником.
XS
SM
MD
LG