Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі свідомо принижує Україну, каже білоруська опозиція.


Юрій Свірко

Мінськ, 13 травня 2004 – Олекандр Лукашенко не приймає керівників українських регіонів, які відвідують Мінськ, проте персонально вітає кожного російського губернатора.

Свій черговий брифінг цього четверга речник білоруського МЗС Андрій Савіних розпочав повідомленням про те, що 17 травня до Мінська приїде керівник адміністрації Волгоградської області Росії Микола Максюта, з яким зустрінеться президент Білорусі Олександр Лукашенко. Це буде перший російський губернатор, який відвідає білоруського президента після того, як російський “Газпром” у лютому припинив постачання газу . Раніше повідомлялося про неофіційну заборону Кремля лідерам суб’єктів Російської Федерації їздити до Білорусі та зустрічатися з її президентом.А напередодні в Мінську перебував губернатор Дніпропетровської області України Яцуба, з яким президент не зустрівся. Опозиція в Мінську вважає, що Олександр Лукашенко вирішив помститися за те, що Україну до нової програми Євросоюзу “Політика європейського сусідcтва” внесли, а Білорусь – ні.

Ось що сказав в інтерв”ю радіо “Свобода” лідер партії Білоруського Народного Фронту Вінцук Вячорка:

“Це є черговим способом показати Москві, що Лукашенко, незважаючи на всі відомі конфлікти, і надалі залишається головним проросійським політиком у Східній Європі. Це теж, як я вважаю, має показати об”єднаній Європі, що Лукашенко реагує на останні рішення Європейської комісії про виключення Білорусі із програми нового сусідства. Україна є нашим добрим сусідом, не менш значним, ніж Росія, і таке демонстративно різне ставлення є приниженням України”.

Яке офіційне пояснення того, що президент Білорусі так ставиться до українських губернаторів порівняно з російськими? Речник МЗС Андрій Савіних відповідати на це відмовився, сказавши лише: “Це дурне запитання”.

Він також заявив, що дякуючи Україні ,Білорусь таки співпрацює з Євросоюзом, і про це свідчить “Політика європейського сусідства”.

Андрій Савіних: “У принципі, у цьому документі відзначається, що на Білорусь вже цього часу поширюється дія трьох програм сусідства Євросоюзу – це програма Балтійського моря, програма Литва-Латвія–Білорусь та програма Польща–Україна–Білорусь”.

Речник білоруського МЗС додав, що президенти Білорусі та України планують зустрітися на саміті Єдиного економічного простору в Ялті 23 травня.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG