Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські сили Криму звинувачують кримського прем’єра у корупції і вимагають його відставки.


Володимир Притула

Симферополь, 14 травня 2004 - Проросійські сили Криму звинувачують кримського прем’єра у корупції і вимагають його відставки. На прес-конференції 13 травня у Симферополі лідери кримського відділення партії “Російський блок” і Російської громади Криму заявили, що сьогодні їхня головна мета – домогтися звільнення Сергія Куницина з посади голови Ради міністрів АРК.

Російська громада Криму вбачає ознаки корупції в одержанні членами родини голови Ради міністрів АРК Сергія Куницина земельних ділянок на території Великої Ялти. За даними голови Російської громади, члена кримського парламенту Сергія Цекова, батько Сергія Куницина одержав 7 соток землі на території селища Ореанда, а його мати — 8 соток у селищі Виноградне в районі ресторану “Гірський струмок”. Згідно з розповсюдженими на прес-конференції копіями документів, ці земельні ділянки були виділені під будівництво та обслуговування житлових будинків і господарських споруд. Член Російської громади Криму, голова кримського відділення об’єднання “Нащадки Богдана Хмельницького” Михайло Бахарєв повідомив, що ринкова вартість цих ділянок складає 150-180 тисяч доларів США. За його словами, це дозволяє не просто вимагати відставки Сергія Куницина, але й наполягати на притягненні його до кримінальної відповідальності.

Голова кримської організації Російського блоку України Олександр Чорноморов на цій же прес-конференції висловив думку, що Сергій Куницин заважатиме передвиборній кампанії кандидата в Президенти України прем''єр-міністра Віктора Януковича. Пан Чорноморов вважає, що Народно-демократична партія, кримське відділення якої очолює Сергій Куницин, на президентських виборах може надати підтримку лідеру блоку "Наша Україна" Віктору Ющенку. Водночас він заявив, що проросійські організації Криму підтримають кандидата в президенти, який виступить за усунення нинішнього кримського прем’єра.

В оприлюдненій у Симферополі заяві Кримської організації "Російського блоку" мовиться, що її активісти мають намір розгорнути "широку інформаційно-пропагандистську кампанію, метою якої буде викриття пана Куницина як політика-банкрута і корупціонера, що зрештою має забезпечити його відставку з посади глави уряду Криму”.

У прес-службі Ради міністрів Криму відмовилися коментувати заяви проросійських організацій півострова, повідомивши, що сам Сергій Куницин перебуває у Києві. Водночас з різкою критикою Російської громади Криму і Російського блоку виступила кримська організація НДП, яку очолює прем’єр-міністр АРК. Вона звинуватила проросійських політиків Криму у дестабілізації політичної ситуації в регіоні. Правління КРО НДП назвало дії Російської громади і Російського блоку навмисною провокацією, "спрямованою на зрив сформованого за останні два роки режиму політичної стабілізації в автономії".

Із не менш різкою заявою на захист Сергія Куницина виступив Конгрес російських громад Криму, який очолює кримський депутат Сергій Шувайников. Останній називає політиків з інших проросійських організацій спекулянтами на російській ідеї та політичними банкрутами. У заяві Конгресу мовиться, що вимога відставки Сергія Куницина продиктована необхідністю лідерів Російської громади і Російського блоку показати свою значимість перед московськими чиновниками, які “підгодовують” проросійських діячів на півострові. А можливо, “замовлення на Куницина” надійшло від його політичних опонентів, які сплять і бачать, як усунути кримського прем’єра, мовиться у заяві Конгресу російських громад Криму. Його керівники вибудовують ланцюжок між головою Російської громади Сергієм Цековим, головою кримського відділення об’єднання “Нащадки Богдана Хмельницького” Михайлом Бахарєвим і керівником цієї всеукраїнської організації, лідером кримських комуністів Леонідом Грачем. А саме останнього місцеві спостерігачі пов’язують із главою президентської адміністрації, лідером СДПУ(о) Віктором Медведчуком, у якого досить прохолодні стосунки із Сергієм Кунициним. І недарма деякі депутати кримського парламенту цілком серйозно обговорюють можливість повернення у крісло прем’єр-міністра автономії Валерія Горбачова, який очолював кримський уряд у 2001-2002 роках. А зараз він народний депутат України і входить до фракції об’єднаних есдеків.
XS
SM
MD
LG