Доступність посилання

ТОП новини

Чільний український євроінтегратор Олександр Чалий звільняється, а народ схиляється до Росії.


Мар’яна Драч

Аудіозапис:

Прага, 14 травня 2004 року.

Мар`яна Драч

Якщо протиставити Росію і Євросоюз, то українці роблять вибір на користь східних сусідів. Такі дані сьогодні у Києві оприлюднили фонд "Демократичні ініціативи" та Київський міжнародний інститут соціології. Раніше учасники опитувань часто вказували на те, що Україна має вступати і до ЄС, і до союзу з Росією і Білоруссю. Але коли людей поставити перед вибором: або членство в ЄС і відкриті кордони на Заході, або ,навпаки , візи до Росії - то українці схиляються до тісніших контактів з Росією. Про результати опитування радіо “Свобода” детальніше розповіла Ірина Бекешкіна, науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи":

"За пріоритетні стосунки з Росією, тобто без віз, але Україна не є членом Європейського Союзу, погодилося 50% , тобто половина населення. А перевагу ЄС віддали 25% . Тенденція така, що дещо краще почали ставитися до союзу з Роcією і Білоруссю. Це пов`язано з тим, що досить значна агітація за це йде".

Прихильників інтеграції з ЄС більше серед жителів західних регіонів України і молоді.

Тим часом подав у відставку чільний український дипломат, який відповідав за євроінтеграцію. 14 травня президент України звільнив Олександра Чалого з посади першого заступника міністра закордонних справ. Офіційне пояснення – Чалий бажає повернутися до науково-викладацької роботи.

Олександр Чалий вважає, що Україна ще довго не матиме шансів євроінтеграції. Про це він заявив у п`ятницю на конференції в Києві, присвяченій відносинам України і Європи. Крім копенгагенських критеріїв, існують також інші фактори, які впливають на вступ до Євросоюзу, сказав Чалий, кидаючи камінь у город Брюсселя. А раніше він також заявляв, що Україна не зможе зблизитися з Європою, якщо братиме повномасштабну участь у Єдиному економічному просторі з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Що ж стало головною причиною, яка змусила пана Чалого покинути дипломатичну службу?

Олександр Чалий

В умовах, коли прийняте принципове рішення щодо початку інтеграції в Єдиний економічний простір з одного боку, і ЄС остаточно визначився щодо євроінтеграційних перспектив можливого членства для України в цій організації, для країни складається нова ситуація, яка вимагає нового, принципового осмислення. Оце і є головною причиною, чому я вважаю, що сьогодні треба зосередитися на дещо іншому.

Мар`яна Драч

А що на Вас більше вплинуло – Брюссель чи Москва? Олександр Чалий

"Нам, українцям, треба сьогодні більше думати про себе, а не дозволяти ставити себе в протиріччя між Брюсселем і Москвою. Є наші українські інтереси, які потребують нашого осмислення".

Мар`яна Драч

Чималого Ваших колег, які покинули дипломатичну роботу, пішли у політику. Серед них Антон Бутейко, Борис Тарасюк. Крім науки, чи збираєтеся і Ви зайнятися ще й політикою?

Олександр Чалий

"Мені тяжко зараз коментувати. У мене плани дуже прості. Сконцентруватися і найближчим часом все-ж таки зробити ґрунтовну публікацію стосовно євроінтеграційних перспектив України. Я був, є і залишаюся глибоким прибічним євроінтеграційної стратегії. І хочу щось зробити в цих нових обставинах позитивне і конструктивне, щоб захистити цю стратегію".

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG