Доступність посилання

ТОП новини

Група угорського спецназу їде в Ірак.


Василь Плоскіна

Угорщина, 19 травня 2004 – З дня на день до Багдада може вирушити група угорських поліцейських із підрозділу спеціального призначення. Вони мають завдання створити безпечні умови роботи для угорських дипломатів в Іраку.

Серед країн, що мають військові контингенти в Іраку, Угорщина серед останніх вдалася до цього кроку. Звичайно, охорона угорського посольства в Багдаді була й раніше. Однак спеціально навчених охоронців із спецназу туди з Будапешта ще не відряджали. Наразі угорське диппредставництво матиме у багдадському штаті всього 5 таких поліцейських. Але їхня підготовка, спорядження і, власне, служба прирівнюється до бойових умов і може сягти кількох мільйонів доларів. Ці гроші виділені урядом із резервних статей державного кошторису. У майбутньому силові відомства Угорщини планують створити окремий спеціальний підрозділ з 50 осіб. Вони можуть бути направлені у будь-яку країну, де тривають військові конфлікти і де акредитовані на той час угорські дипломати.

За словами міністра закордонних справ Угорської Республіки Ласла Ковача, термін перебування спецназівців у багдадському посольстві або в якій-небудь іншій “гарячій точці” планети буде залежати від гостроти ситуації. Якщо життю угорських дипломатів у даній країні не загрожуватиме смертельна небезпека, то поліцейські повернуться додому, сказав він.

Дипломатична присутність Угорщини в Іраку налічує кілька десятків років. З початком воєнної операції США і їхніх союзників проти армії Саддама Хусейна МЗС Угорщини зменшив штат угорських дипломатів у Багдаді до мінімуму. Зараз їх працює в іракській столиці значно більше. Поки що, попри складну внутрішню ситуацію у цій країні, угорці не мали інцидентів з повстанцями і місцевим населенням.
XS
SM
MD
LG