Доступність посилання

ТОП новини

У Боснії i Герцеговинi, зокрема в її сербськiй частинi, так званiй Республiцi Сербськiй, громадян щодня хвилюють повiдомлення щодо розшуку Радована Караджича, колишнього лiдера боснiйських сербiв.


Михайло Мигалисько

Белград, 18 травня – “Сiтка навколо Радована Караджича постiйно затягується. Ми вже вiдчуваємо його подих i я впевнений, що незабаром схопимо його”. Так каже американський генерал Вiрджiл Пакет, командувач миротворчих сил в Боснiї i Герцеговинi. Колишнього лiдера боснiйських сербiв, якого Мiжнародний трибунал звинувачує у скоєннi воєнних злочинiв, розшукують уже сiм рокiв. Преса в Сараєвi та Белградi стверджує, що вiн переховується в гiрських районах на пiвденному сходi країни, неподалiк кордонiв iз Сербiєю та Чорногорiєю.

Згiдно з боснiйськими джерелами, Караджича захищає сербська спецполiцiя, котра стала свого роду державою в державi. Мiнiстр внутрiшнiх справ Республiки Сербської Зоран Дєрич цього тижня звiльнив з посади командувача спецполiцiї Драґана Лукача. Та Лукач вiдмовляється покинути посаду. А елiтний пiдроздiл пiдтримує свого командувача.

На думку оглядачiв, йдеться тут не лише про боротьбу за контроль над полiцiєю, а про долю Караджича. Посилаючись на добре поiнформованi джерела в Сараєвi, окремi ЗМI повiдомляють, що спецполiцiя переслiдує не розшукуваного, а тих, хто готовий дати мiжнародним силам будь-яку iнформацiю про нього. Нещодавно спецполiцiя лiквiдувала чоловіка на ім’я Новица Лукич. З’ясувалося, що брат вбитого в його хатi мав зустрiтися з представниками Гаазького трибуналу, котрим вiн пообiцяв деякі документи у справi Караджича.

Жодного слiдства не було, оскiльки спецполiцiя за свої вчинки не відповідає ні перед ким. Її командувач, згаданий Драґан Лукач, зухвало стверджує, що вiн служить громадянам, а не корумпованй владi. На зустрiч із мiнiстром внутрiшнiх справ вiн у вiвторок прибув у супроводi двадцяти своїх бiйцiв. В iнших країнах це назвали б путчем. А в Боснiї i Герцеговинi така поведiнка нiкого не хвилює, оскiльки нiхто не знає, котра з-помiж кiлькох спецслужб боснiйських сербiв спiвпрацює з мiжнародними чинниками, а котра з Караджичем. Через це важко сказати, на пiдставi чого командувач миротворцiв такий упевнений, що сiтка довкола Караджича затягується.
XS
SM
MD
LG