Доступність посилання

ТОП новини

Соня Ганді: "Мій внутрішній голос каже мені: ні!"


Зиновій Фрис

Прага, 18 травня 2004 р.

З Делі надійшло повідомлення про те, що лідер партії "Індійський Конгрес" Соня Ганді оголосила, що не претендуватиме на посаду прем"єр-міністра країни. Партія Конгрес перемогла на недавніх парламентських виборах в Індії, однак кандидатура Соні Ганді, котра народилася в Італії, на посаду прем"єра викликала доволі серйозні протиріччя.

Соня Ганді – вдова вбитого колишнього прем"єр-міністра Раджива Ганді. Політичною діяльністю вона зайнялася доволі давно. Успіх очолюваної нею партії Конгрес на останніх парламентських виборах – це своєрідний підсумок політичних амбіцій Соні Ганді.

Багатьом оглядачам здавалося, що ніхто і ніщо не може зашкодити цій мужній жінці вже в середу прийняти присягу як нового прем"єр-міністра. До речі, якщо б це трапилося, то Соня Ганді була б четвертим представником династії Неру-Ганді на цій посаді. Однак у вівторок по обіді сталося те, чого практично ніхто не очікував.

Виступаючи в парламенті, Соня Ганді подякувала усім за підтримку і заявила: "Посада прем"єр-міністра не була моєю метою. Я завжди була впевнена: якщо колись я буду в ситуації, в якій опинилася сьогодні, то прислухаюся до свого внутрішнього голосу. Сьогодні цей голос мені каже, що я мушу скромно відмовитися від цієї посади".

Та що насправді криється за цими дипломатично ввічливими словами Соні Ганді? На думку спостерігачів, вдова колишнього прем"єра реально оцінила не лише свої можливості щодо підтримки своєї кандидатури в парламенті. Попри те, що їй би вистачило 320 голосів 10-ти політичних партій у нижній палаті індійського парламенту, проти Соні Ганді разом з тепер уже колишньою правлячою партією Бхаратія Джаната рішуче виступали ті сили, які заперечували саму можливість того, щоб на цій посаді була людина неіндійського походження.

Ще одна причина неприйняття Ганді – підтримка майбутнього уряду лівими силами. Ринки побоювалися, що це могло б негативно позначитися на темпах і характері економічних реформ.

Так це чи ні – покаже час. В кожному разі, вважають спостерігачі, Соня Ганді досягла в Індії таких політичних висот, про які інші іноземці цієї країни можуть лише мріяти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG