Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Лазаренком може заслухати записи Мельниченка.


Сергій Драчук Прага, 19 травня 2004 Адвокати колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка на судовому процесі над ним у Сан- Франциско в американському штаті Каліфорнія подали прохання вислухати таємні записи, зроблені в кабінеті президента України Леоніда Кучми.

Йдеться про записи колишнього майора Миколи Мельниченка. За словами одного з Лазаренкових адвокатів Даніела Горовица, вони «можуть довести, що президент Кучма впливав на цю справу». «Як можна розглядати справу, докази в якій сумнівні, і ви про це знаєте?» – риторично запитав він.

Інший запит, який також подали адвокати Лазаренка на вівторковому засіданні, вимагає відхилити всі звинувачення проти їхнього підзахисного через те, що, як стверджують адвокати, один високий американський урядовець передавав Кучмі таємні документи про перебіг слідства над Лазаренком у США.

Нагадаю, що захист Лазаренка тримається позиції: колишній прем’єр не винен у відмиванні грошей, а став жертвою політично вмотивованої спроби Кучми усунути його, щоб зберегти контроль у країні за собою. У зверненні адвокатів мовиться:

«Захист готовий дати заслухати запис, який змальовує президента Кучму та його маніпуляції з нашою (тобто американською) юридичною системою у світлі, що є мерзенним для кожного, хто зацікавлений у справжньому правосудді… Із цих записів випливає, що Лазаренка переслідували не за те, що він порушував закони України, а за те, що він не йшов слідом за Леонідом Кучмою».

За словами Горовица, Україна – це «країна, яку контролюють мафіозні негідники, що або купують своїх супротивників, або садять їх у тюрму чи й убивають їх… На записах Мельниченка чути, як Кучма віддає накази холодною й грубою мовою, як якийсь бос нью-йоркської мафії. Коли Лазаренко дуже вже розлютив Кучму, він мусив бути знищений».

Американські оглядачі при цьому особливо звертають увагу, що з вуст Кучми неодноразово злітало слово «жид».

У середу суддя має вирішити, чи дозволить він заслухати Мельниченкові записи. Якщо так, то після прослуховування в суді муситиме свідчити й сам Микола Мельниченко.

У вівторок він був у Сан- Франциско, де триває процес над Лазаренком, але від коментарів журналістам відмовився.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG