Доступність посилання

ТОП новини

Медіа-підтримка Януковича


Сергій Гармаш Донецьк, 20 травня 2004 року

Яку позицію займають українські регіональні та центральні ЗМІ у виборчій президентській кампанії, яка ще не почалась юридично, але вже триває де факто? Чи може названий єдиним кандидатом від більшості Віктор Янукович розраховувати на медіа-ресурс своїх колег по більшості.

Результати моніторингу української преси, які здійснюються комітетом “Рівність можливостей”, показують, що останнім часом засоби масової інформації збільшили кількість сюжетів, у яких висвітлюється діяльність Віктора Януковича. У той же час Галина Усатенко - один з провідних дослідників українських ЗМІ , викладач інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, перебуваючи в Донецьку, де за її проектом ведеться моніторинг передвиборчої політичної активності, заявила в інтерв’ю кореспондентові “Свободи”, що кількісна підтримка цього кандидата не є якісною і навпаки, може перешкодити Віктору Януковичу в його передвиборчому марафоні. Зокрема експерт наголошує на такій особливості “донецької” пропаганди як “радянська фразеологія”. Тобто, матеріали про прем‘єра, особливо в провінційних ЗМІ, пишуться у радянському стилі та з використанням радянської фразеології. На думку пані Галини, це викликає негативний ефект не тільки у сприйнятті політично активних громадян, але навіть і у пенсіонерів, на ностальгічні почуття яких така стилістика могла б бути розрахованою.

Галина Усатенко: “ З одного боку, оця фразеологія радянського типу, оптимізму такого радянського про переваги діяльності уряду. З іншого боку, реалії перерахування оцієї пенсії, реалії відсутності адекватного нарахування пенсії - вони навпаки дратують”.

Крім того, пані Усатенко вважає, що ЗМІ номінальних політичних союзників оголошеного єдиним провладним кандидатом Віктора Януковича часто працюють проти нього. Зокрема йдеться про ЗМІ, які вважаються контрольованими СДПУ(о) та “Трудовою Україною”:

“Про Януковича ніколи есдеки не говорять погано. Але навики маніпулювання інформацією і створення підтекстів настільки професійні, що це дає змогу робити зворотній ефект, і створювати цей ефект”.

Тож дослідження українських ЗМІ показують, що названий провладним кандидатом Віктор Янукович поки що не може розраховувати на медіа-ресурс своїх політичних начебто однодумців. А самі донеччани значного медіа-ресурсу не мають, і, як каже Галина Усатенко, “не можуть упоратись навіть із тим, що в них є”.
XS
SM
MD
LG