Доступність посилання

ТОП новини

Верховний Суд США: інваліди можуть судити штати


Юрій Дулерайн

Громадяни можуть судити уряди американських штатів, якщо урядові будинки не будуть пристосовані для доступу інвалідів. Такого принципово важливого рішення дійшов Верховний Суд Сполучених Штатів.

Це правда, такий закон існує. Його мета - гарантувати неупереджене ставлення до інвалідів по всіх ділянках громадського життя. Треба зазначити, що положень закону назагал дотримуються, забезпечуючи інвалідам усі можливі зручності. На вуличних перехрестях тротуари зрівнюються із шляховим покриттям, аби інвалідам легко було долати переходи. У громадських будинках для зручності інвалідів роблять згористі бетонні під”їзди без східців. У театрах і кінотеатрах інвалідним коляскам відводять окремі місця за півціни, а туалети обладнують ширшими кабінами з поручнями. Міські маршрутні автобуси, завдяки спеціальним амортизаторам і конструкції дверей можуть присідати до землі, щоб полегшити доступ інвалідам. Але шестеро громадян-інвалідів зі штату Тенессі подали до суду, звинувативши власті штату в упередженому ставленні. Один з позивачів, Джордж Лейн, був звинувачений у тому, що не з”явився на судове слухання з приводу порушення правил шляхового руху. Цей інвалід аргументував свою відсутність тим, що він паралізований, пересувається у кріслі, конструкція судового будинку не дала йому змоги вільно дістатися до судового засідання, а повзти по східцях на руках вище першого поверху він відмовився, бо це принижувало його людську гідність. Справа по інстанціях дійшла до найвищого суду країни. Верховний Суд підкреслив у своїй ухвалі, що стаття 2-га Закону про права інвалідів забороняє урядам штатів дискримінувати громадян з інвалідністю, відмовляючи їм у доступі до “урядових програм, служб чи діяльності”. Отож, Верховний Суд Сполучених Штатів вирішив, що інваліди мають право шукати справедливості у місцевих судах. Це означає, що Джордж Лейн може судити уряд штату Тенессі, домагаючись 100 тисяч доларів відшкодування за “принизливе поводження, яке порушує Закон про права американських інвалідів”.

Цівкава деталь: Лейн є дрібним злочинцем з кількома арештами в минулому. Він їхав по дорозі проти руху, зіткнувся із зустрічною машиною. Жінка-водій тієї машини загинула, а сам Лейн став інвалідом, паралізованим. За це його й судили. Попри те, що людина з такою біографією стала головним захисником прав інвалідів,цей факт не знижує, на думку Верховного Суду, важливості проблеми. Ось чому це рішення вважають вікопомним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG