Доступність посилання

ТОП новини

Кордон мiж Словенiєю й Хорватiєю з 1 травня став кордоном мiж Європейським союзом та Балканами. На ньому є мiстечко Бреґана, а там ресторанчик, який опинився саме на рубежi свiтiв.


Михайло Рамач Белград, 21 травня 2004 року.

Давнє містечко Бреґана знаходиться на відстані 30 кiлометрiв вiд хорватської столиці Заґреба. В колишнiй Югославiї, коли визначали кордони мiж її республiками, мiстечко опинилося в складi Словенiї. Згодом воно розширилося, незважаючи на кордон, якого, до речi, в реальностi не було. Люди обробляли землю, будували хати й вiльно собi ходили по вулицях та околицях. Пiсля розвалу колишньої Югославiї 1991 року республiканськi кордони стали державними. Та Бреґанцi собi жили, як i раніше, без перешкод перетинали кордон, який проходить через нивки, сади, вулицi та подвiр’я.

Словенiя 1 травня стала членом Європейського союзу. Вона повинна запровадити контроль кордону, згiдно з європейськими стандартами. А ними не передбачено, що людина має робити у разi, якщо її найближчі сусiди мешкають за кордоном. Є й такi абсурднi випадки, коли словенськi бреґанцi, не виходячи зі своєї рiдної хати, увечерi йдуть спати до Хорватiї.

Ресторанчик панi Блаженки Калин розташований у двох державах. На самому кордонi стоїть бiльярдний стiл. Гостi, якi сидять у хорватськiй частинi, замовляють пиття зі Словенiї. А гостi з другої половини залу ходять в туалет до Хорватiї.

Прикордонники й митники поки що не контролюють нi гостей ресторану, анi тих мешканцiв, котрi безлiч разiв перетинають кордон у своєму винограднику. Певнi непорозумiння все таки є, оскiльки словенцi стали європейцями, а хорвати залишилися на Балканах або, як тут волiють сказати, бiля порога Європи.

Бреґанцi i вдень, i вночi повиннi мати при собi паспорт. Брюссельска адмiнiстрацiя вiд Словенiї, так як і вiд iнших членiв Євросоюзу, вимагає докладно проводити кордонний та митний контроль. Неможливо уявити собі, як це зроблять у Бреґанi.
XS
SM
MD
LG