Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті обговорили перспективи розвитку туризму.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 20 травня 2004

На 40 % упродовж минулого року зросла кількість туристів, які відвідали Прикарпаття. Розвиток туризму на Івано-Франківщині визначено основним напрямком місцевої економіки. На Прикарпатті сподіваються, що в наступні роки саме завдяки туризму буде наповнюватися державний бюджет.

Згідно з програмою соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини до 2010 року туризм визнаний стратегічним напрямком місцевого господарського комплексу. Цю програму було ухвалено ще два роки тому. Завдяки послідовному розвитку туристично-рекреаційної інфраструктури в реґіоні за цей час вдалося суттєво збільшити кількість відпочивальників на Прикарпатті. З цього приводу керівник відділу розвитку туризму Івано-Франківської обласної держадміністрації Олесь Семчук зауважив:

“Стосовно статистики, стосовно того, куди рухається туризм у реґіоні, хочу сказати наступне. За минулий рік за оцінками відділу розвитку туріндустрії нашу область відвідали 400 тисяч туристів. Це число найбільше за роки існування незалежної України”. Учасники Івано-франківського прес-клубу реформ, на якому обговорювалися перспективи розвитку туризму в області, довідались також, що на сьогоднішній день на Івано-Франківщині працює 32 ліцензовані туроператори. Минулого року таких турагентств було понад 80.

За словами Олеся Семчука більшість з них займалися найрізноманітнішою господарською діяльністю, яка не мала нічого спільного з туризмом. Зараз же отримання ліцензії на ведення туристичного бізнесу коштує від 10 до 30 тисяч євро залежно від кількості видів здійснюваної діяльності. Івано-Франківщина також активно бере участь у найрізноманітніших конкурсах на отримання ґрантів щодо розвитку туризму, які оголошують міжнародні організації. Останньою з перемог у таких конкурсах стало отримання ґранту на реалізацію трирічного проекту, який підтримала Європейська комісія. На проект під назвою “Партнери туризму в Європі” виділено близько 900 тисяч євро. Уперше в проекті задіяні не лише партнери з якихось двох прикордонних реґіонів двох країн. Участь у програмі бере відразу 5 реґіональних туристичних організацій Польщі, Словаччини, Чехії, Німеччини та України.

Щодо безпосереднього впровадження проекту керівник Ради з туризму Карпатського реґіону Наталя Гасюк заявила: “Перша велика презентація проекту, оскільки перший рік перших шість місяців це теоретична співпраця, буде відбуватися в Берліні у березні наступного року, коли всьому світу буде заявлено, що у Європі вперше реалізовується проект, який об”єднує не дві сусідні області двох країн, а об”єднує 5 держав”. У контексті програми розвитку туризму на Прикарпатті активно діє Інститут туризму Прикарпатського університету. Хоч існує він лише один рік, його робота повністю спрямована на підготовку фахівців, які обслуговуватимуть рекреаційну інфраструктуру області. В інституті викладають спеціально запрошені фахівці з різних східноєвропейських країн.

У підсумку всі учасники прес-клубу реформ наголошували, що для забезпечення населення роботою і подальшого розвитку реґіону в Прикарпаття є лише один шлях – розвиток туризму. І зараз необхідно якомога більше коштів укладати саме в цю сферу, активно залучати вітчизняних та іноземних інвесторів.
XS
SM
MD
LG