Доступність посилання

ТОП новини

"Альтернатива": Політтехнології в українському політичному житті.


Андрій Охрімович

Аудіозапис програми:

Київ, 20 травня 2004 року.

Надія Степула

Шановні слухачі, вітаю вас. В ефірі “Альтернатива”, експеримент в мистецтві, науці, політиці, і просто у житті...

“Чорний PR”, “спецтехнології”, “брудні технології”, “інформаційні війни”, “спецпропаганда”, “контрпропаганда” – ці поняття дедалі частіше трапляються в ЗМІ та обговорюються на зустрічах спеціалістів з виборчих кампаній.

Що ж стоїть за цими поняттями? Брудні методи ведення передвиборчої війни, які використовуються безпринципними кандидатами і технологами, особлива сфера технологій, що їх розробляють військовики та спецслужби, незаконні форми передвиборчої боротьби, які є предметом уваги судової влади, чи одна з дозволених форм агітації?

Андрій Охрімович

Методи “спецтехнологій” та “контрпропаганди” не є новими. Ще Чингізхан використовував різні форми чуток, які поширювались для деморалізації населення та військ противника.

Під час війни Великобританії з бурами в Південній Африці бури зуміли встановити зв’язок з Німеччиною, Ірландією, Америкою, Францією та іншими країнами, де вони цілеспрямовано творили образ підступної та жорстокої Британії, яка веде війну з усіма бурами, включно з дітьми та жінками.

Це привело не лише до отримання ними суттєвої підтримки світової суспільної думки, але й помогло налагодити поставки зброї та організувати потік добровольців.

Надія Степула

Словом, як ви уже здогадались, нинішній випуск “Альтернативи” торкнеться делікатної теми “брудних технологій” у контексті поточної української політики. Модерує Надія Степула. Про звук дбає Михайло Петренко. Гість київської студії радіо “Свобода” політолог Андрій Дуда. Розмовляє з ним автор програми Андрій Охрімович. Тексти – Віктор Недоступ.

Андрій Охрімович

Грядуть вибори і саме час подумати про такі речі, як технології. Побутує така думка, що зло цікавіше від добра, і відповідно, з боку зла має бути цікавіша технологія передвиборча і так далі (тобто, воно має бути винахідливим).

Андрій Дуда

Серед нових технологій, які сьогодні застосовуються, я виділив би такі, як використання “антиющенківських проектів”.

Андрій Охрімович

Давай спробуємо привести кілька прикладів.

Андрій Дуда

Я вважаю, що найбільша технологія “антиющенківського характеру” це була політреформа. Але є значно дешевші технології, і вони дуже різноманітні. Серед них я відзначив би націоналістичні проекти, які застосовуються середовищем СДПУ(О) і середовищем так званих “донецьких”, які полягають у використанні, нібито, українських націоналістичних організацій в боротьбі проти самого Ющенка.

Всі розуміють, що основна підтримка В.Ющенка – це націонал-демократичний електорат, люди з державницьким мисленням. Є спроби розчеплення саме цього електорату.

Я говорю про нібито патріотичні організації, маючи на увазі структури, які використовують патріотичну риторику. До таких можемо віднести нещодавно створений блок “Рух за націю”, куди увійшли “Рух за єдність”, “Тризуб”, Товариство відродження української нації, один з відламів УНА-УНСО, очолюваний Юрієм Темою. Спочатку цей блок називався “Демократична опозиція”, але оскільки всі почали дражнити “Донецька опозиція”, то вони змінили назву.

Андрій Охрімович

Одним з різновидів більшовицької провокації на західноукраїнських землях було “підшивання” відділів НКВД під українських повстанців.

Цей різновид провокацій за німецької окупації вживав “герой СРСР” Ковпак, до чого він у своїх споминах відверто признається.

Переодягнувшись за українських повстанців, енкаведисти заходили до села, щоб нав’язати зв’язок з місцевим підпіллям, довідатись від населення про сусідній відділ УПА або зібрати харч для УПА, а тоді вимордовували всіх, хто виявив хоча б найменші симпатії до УПА.

Або ж, вдаючи відділ УПА, енкаведисти грабували і знущалися над людьми, щоб так викликати ненависть населення до УПА.

(Зі спогадів одного з вояків УПА.)

Андрій Дуда

Суть технології в тому, щоб виборчий електорат ідентифікував певні негативні явища з певними особами. В своїй основі подібна провокативна технологія має аналоги, в тому числі і в боротьбі проти УПА в створенні псевдоупівських груп, які робили провокації під виглядом бандерівців.

До речі, історія повторюється. Серед таких провокаторів ми бачимо товариство “Тризуб” імені С.Бандери. Я, звичайно, можу собі уявити С.Бандеру в камуфляжі, але я не можу уявити С.Бандеру, який сидить на грошах Януковича і виконує брудні замовлення.

До речі, націоналістичні проекти СДПУ(О) більш різноманітніші і більш інтелектуальніші: зокрема, використання громадської організації “Братство”, яка сьогодні переформовується в партію, очолювану Д.Корчинський.

Андрій Охрімович

Розробками брудних технологій займалося конкретне відомство, себто цим займалося КДБ, МВС. Чи можемо ми говорити, що існує така діяльність ФСБ в Україні чи залежність “темного боку” українського політикуму?

Андрій Дуда

Я не проводив би прямі паралелі з російськими спецслужбами. Єдине, що можна сказати, що є паралелі з російським фактором. Дійсно, росіяни сьогодні впливають на Україну. В тому числі націоналістичні проекти за окремими даними фінансуються і за російські гроші.

Андрій Охрімович

Тобто, мається на увазі псевдонаціоналістичні?

Андрій Дуда

В даному випадку я вживаю тільки в лапках ці “націоналістичні проекти”, тому що ті, які не “псевдо”, вони, як правило, підтримують В.Ющенка. Якщо, наприклад, керівник організації може свого часу сказати, що вони підтримують “За Єду!”, то, звичайно, про який націоналізм тут мова йде?

Інша проблема є у відповідальності. Я хотів би зараз сказати не про технологію, а про відповідальність тих людей, які себе ідентифікують з “націоналістами”.

Треба сказати, що можна було говорити про вимушеність підтримки того чи іншого кандидата в 1991-му чи в 1994-му році, коли дійсно в нас особливого вибору не було: Кравчук чи Кучма.

Сьогодні є вибір, і сьогодні ніхто не зможе сказати після президентських виборів, що ми не мали вибору.

Надія Шерстюк

Основне завдання виборчої системи, виборчих кампаній можна розглядати як визначення тих людей, котрі у найбільшій мірі відповідають уявленням населення про захист їх інтересів у виборчих органах влади.

Однак з технологічної точки зору, виборчі технології покликані провести в життя запланований результат, а саме: забезпечити обрання того, чи іншого кандидата.

До “спецтехнологій” можна додати практику реєстрації кандидатів з однаковими прізвищами та іменами. Так звані двійники-“клони”, метою яких є відтягнути голоси виборці від “оригінальних” кандидатів.

Андрій Охрімович

Наповнення цих псевдоорганізацій складається переважно з політичних та моральних бомжів.

Андрій Дуда

Я апелюю до цих молодих людей, які вірять своїм лідерам.

Андрій Охрімович

23-25 років це не є такий вже інфантильний вік, і тут вже повинно мати чим думати.

Андрій Дуда

Я хотів все ж таки не так жорстко судити, тому що я розумію, що є люди, яких приваблює форма, в прямому значені форма.

Андрій Охрімович

Наскільки успішно працюють кутюр’є в проющенківській команді? Наскільки вигідно вони можуть продати свою ідею?

Андрій Дуда

Я не вважаю, що в команді В.Ющенка дилетанти. Я вважаю, що увага до патріотичних груп, до груп, які сповідують силовий метод, але є відунами в Україні, увага там є недостатньою.

Я знаю дуже багато порядних людей, які, на жаль, опинилися в цих так званих “націоналістичних” проектах Банкової виключно із-за того, що вони ніде не знайшли свого місця.

Навіть сьогодні ми бачимо ситуацію, коли з тюрми вийшли в’язні 9-го березня, члени УНА-УНСО, які були засуджені абсолютно незаконно, і це була виключно політична розправа.

Вони, до речі, також не знаходять свого місця серед націонал-патріотичних сил. Сашко Білий, герой Чечні, - це жива легенда навіть серед чеченців, або Ігор Мазур, - надзвичайно популярна особистість, надзвичайно віддана Україні особистість, але де вони зараз?

Андрій Охрімович

В цьому контексті слід згадати й того, хто не вийшов – це Микола Карпюк. На сьогоднішній день це залишається не останній політв’язень з цієї групи, з цієї когорти з не менш славетною біографією і з великим послужним списком.

Метод превентивної пропаганди полягає у превентивному використанні пропагандивної теми, яка може бути використана пропагандою конкурента.

У виборчих кампаніях метод цей часто застосовується через поширення чуток про можливі провокації, використання нечесних методів з боку конкурента, висування аналогічних звинувачень, які перед тим висувала пропаганда іншої сторони.

Все це призводить до зниження загального рівня довіри до будь якої інформації, в тому числі негативної.

Андрій Дуда

Особливість даного блоку в тому, що він якраз найменш технологізований, він не має технологій (і слава Богу!), тому що технологія – це завжди в якісь мірі обман.

Андрій Охрімович

Швидкий – це значною мірою означає не мертвий, а повільний – це означає мертвий, а швидкий – це все ж таки озброєний технологіями.

Андрій Дуда

Якщо б під Фермопілам воювали 300 найманців, то в житті Спарти була б одна битва. Але там воювали не найманці, там воювали національні герої.

Я говорю на сьогодні про усунення штучності. Я не хотів би, що в такому блоці, як блок Віктора Ющенка, була б якась штучність, технологічність, я навпаки, хотів би, щоб там було більше ідейності.

І слава Богу, що їх там найбільше серед усіх політичних груп, які на сьогодні представлені. Але є звичайні речі, які в ході виборчої боротьби можуть бути не зауважені.

Надія Степула

За критерієм законності–незаконності: використання методів, спрямованих на руйнування позитивного та створення негативного іміджу, вважається законним методом агітації у передвиборчих кампаніях.

За критерієм ефективності: спецтехнології та котрпропаганда можуть бути ефективними та робити суттєвий вклад в перемогу у виборчій кампанії.

За критерієм етичності-неетичності: використання різних форм “спецтехнологій”, часто можу бути неетичним, а сторона, яка набуває такий імідж, часто прирікає себе на поразку.

Андрій Охрімович

Знову ж таки я повертаюся до ідейності. Хороша людина - це не є професіонал. Хороша людина на чемпіонаті з шахів з новими можливостями – це просто хороша людина, яка програла.

Андрій Дуда

Якби у нас була технологічність технології, а не було б ідеї, то все б було по-іншому. Я дивлюся, наскільки було багато вжито політичних технологій в боротьбі проти Ющенка його опонентами.

Технологію то застосовувала не одна політична група, а кілька груп: це і “донецькі”, це і СДПУ(О), це і середовище “Трудової України”. І всі ці політичні технології не змогли протистояти проти дуже потужної ідейної бази самого колишнього прем’єра і команди, яка складена не з якихось короткострокових проектів, а з ідейних груп.

Неможливо провести розщеплення електорату проти ідеологічних груп.

Андрій Охрімович

Людина, яка б хотіла жити все-таки в Європі, а не в цьому євразійському “бульйоні” з дуже поганим запахом, мене хвилює тут одне: політика, яка стосується влади. Якщо про українські сили прийдуть до влади, чи зможуть вони її утримати?

Андрій Дуда

Велика перевага України, порівняно з іншими країнами постсовєцького простору в тому, що у нас є дуже потужна опозиція базована не на протестному електораті, а на вирощенні, на сформуванні потужної управлінської інтелектуальної еліти.

Андрій Охрімович

Варто було б зауважити, що спецтехнології не є якимось універсальним прийомом, та не зводяться до кількох чарівних методів, які дозволяють осягнути запланований результат.

Спецтехнології так само, як інші способи впливу на суспільну думку, вимагають вірного володіння ними та використання кваліфікованих спеціалістів. Більше того, невірне їх використання може призвести до результатів діаметрально протилежних запланованим.

Надія Степула

І на завершення добірка афоризмів про політиків та політику.

Політик має починати з політичної кухні, щоб звикнути до запаху.

Політик думає про наступні вибори, а державний муж про наступні покоління.

Хороший політик може заставити людей повірити в нього; великий політик може заставити людей повірити в себе.

І, нарешті, пара слів од великого Жиріновського. “У нас всє політічєскіє лідєри уходілі із жізні в основном чєрєз смерть”.

На цьому все.

Нинішню “Альтернативи” готували: політолог Андрій Дуда та автор програми Андрій Охрімович. Модерувала Надія Степула. Звук дбав Михайло Петренко. Тексти – Віктор Недоступ.

Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG