Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на імпорт нафти в країни ЄС зростають. Які контр-заходи стосовно країн - експортерів готує Євросоюз?


Славко Волинський

Брюссель, 24 травня 2004 - Ріст цін на пальне для автомобілів викликав у жителів країн Європейського Союзу досить негативну реакцію. Лише за останні кілька днів на автомобільних заправках Бельгії ціна на бензин зросла вже на 15% . Чи може вплинути Європейський Союз на основних експортерів нафти в Європу, аби стабілізувати ціни на пальне?

Спочатку про негативну реакцію стосовно різкого стрибка цін на пальне пересічних жителів Бельгії. Мій співрозмовник – службовець відомої компанії з виробництва комп”ютерів ІВМ Майкл Маккені:

“Я вважаю, що це цілком нормальна і зрозуміла реакція людей, коли кожен висловлює занепокоєння , і я в тому числі. Я дуже стурбований ростом цін на пальне. Це створює чимало проблем, зокрема у цій країні таким людям, як я, котрі можуть добратися до свого місця роботи лише автомобілем. Люди також невдоволені ще й тим, що їхній власний бюджет зменшився на 10%. Такі високі ціни на бензин абсолютно неприйнятні для простих службовців чи робітників”.

Становище з цінами на енергоносії коментує речник Єврокомісії у справах енергетики Жан-Жак Жантіле:

”Ми всі несемо втрати у зв”язку з нинішім становищем. Абсолютно очевидно, що ціни занадто високі і не відповідають ринковим. За цим криється чимало різних причин, які несуть пряму загрозу росту нашої економіки. Причому не лише економіці Європейського Союзу, але й економікам третіх країн: Україні, Росії та країнам, що розвиваються. Ми не погоджуємось з такими цінами, і з цього приводу Комісар ЄС у справах енергетики Лойола де Палассіо надіслала лист у країни ОПЕК ( головних експортерів енергоносіїв у Європу) з вимогою знизити і стабілізувати ціни на нафту. Якщо цього не станеться , Євросоюз готовий висловити недовіру країнам ОПЕК і застосувати механізми блокування надходження в ті країни твердої валюти: євро, фунтів, американських доларів...”

Чимало тутешніх фахівців важають, що такий жорсткий крок з боку ЄС стосовно країн ОПЕК, більшість яких одержує тверду валюту саме від експорту нафти, може бути досить впливовим і призвести до того, що тим країнам доведеться суттєво обмежити свою зовнішню торгівлю, а це дуже негативно вплине на їхнє фінансове і економічне становище. Адже за відсутності твердої валюти країни ОПЕК не зможуть імпортувати будь- які товари з Європи чи Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG