Доступність посилання

ТОП новини

Росія перебирає контроль над українською енергетикою за допомогою "друзів" у Києві.


Роман Купчинський

Прага, 24 травня 2004 року – Брак прозорості в енергетичному секторі України та Росії не раз став причиною звинувачень у корумпованості вищих посадових осіб в обох країнах. Прикладом такої непрозорості є становище довкола нафтогону "Одеса-Броди" та терміналу "Південний." Сьогодні можна дійти до висновку, що обидва стратегічні об''єкти України незабаром перейдуть під повний контроль Росії.

"Південний" нафтовий термінал користується послугами посередницької фірми “Коллайд лімітед” (Collide ltd), зареєстрованої на британських Віргінських островах. За послуги “Коллайд” одержує 24 мільйони доларів на рік. При цьому українське державне підприємство “Укртранснафта” передало право бути оператором російської нафти в Україні російській державній монополії “Транснєфть”. Усі спроби дізнатися, хто стоїть за фірмою “Колайд лімітед”, досі були неуспішними. На кожному кроці “Нафтогаз-Україна” мотивує свою мовчанку тим, що, мовляв, контракти є комерційною таємницею. Але ж НАК “Нафтогаз” є державним підприємством, а отже відповідає перед своїм власником – українським народом. Виринає запитання: чи це відповідає законам України? Чи НАК має право діяти непрозоро?

Ще більше закритим від громадськості є питання нафтопроводу Одеса-Броди. Цей нафтогін був збудований з метою зменшити залежність України від російської нафти. Але досі триває боротьба за напрямок його використання. Можу навести один приклад тіньових схем. Минулого року фірма “Скілтон” , заснована російською нафтовою фірмою “ТНК”, була зареєстрована на Кіпрі. “Скілтон” запропонувала дати позику на 90 мільйонів доларів “Укртранснафті” на закупівлю нафти від “ТНК”, щоб заповнити нафтопровід Одеса-Броди.

Притому, “Скілтон” хотів взяти під заставу контроль банківських рахунків “Укртранснафти”. Правда, керівники “Укртранснафти” відмовилися від цієї пропозиції. Але є інформація, що “ТНК” далі наполягає на своєму.

І ось ще один скандальний момент. Як стало відомо, президент Росії Володимир Путін наказав російській компанії “Газпром” чимшвидше припинити контракт з угорською фірмою “Юрал транc газ”(Eural trans gas). Ця фірма, яка була створена трьома безробітними румунами в Тель-Авіві, зараз виступає як оператор туркменського газу в Україну. Вартість контракту 2 мільярди доларів. Основний аргумент російської влади – для чого "Газпрому" зайвий посередник.

Згідно з одержаною інформацією, українська сторона доволі збентежена цієї можливістю і робить спроби замінити тіньові доходи, які досі надходили з Будапешта, на гроші від російської нафтової компанії. В обмін росіянам пропонують запустити “Одеса-Броди” в реверсному напрямку. Коротко кажучи, гроші в обмін на реверс. Усі ці махінації відбуваються напередодні виборів в Україні і викликають серйозні підозри – для чого і кому призначені кошти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG