Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати та Європейський Союз вимагають від влади Білорусі припинити нападки на засоби масової інформації, опозицію та загалом на цивільне суспільство.


Юрій Свірко

Мінськ, 26 травня 2004 - Посольство Франції в Білорусі оприлюднило заяву Європейського Союзу, в якій висловлено протест проти показаної на Білоруському державному телебаченні передачі, в якій було поставлено під сумнів "розсудливість, компетенцію, кредит довіри і честь" деяких представників політичної опозиції.

Сполучені Штати також приєдналися до Євросоюзу, засудивши цей фільм-передачу під назвою “Шлях у нікуди”.

Вашингтон висловив рішучий протест проти проведеного в цій передачі порівняння американських програм навчання з підготовкою пособників нацистів, які нацистська Німеччина проводила в Білорусі. Ця частина передачі супроводжувалася відеокадрами із катуваннями та убивствами нацистами мирних мешканців. США рішуче засудили такий наклеп.

“Ми вбачаємо іронію в тім, що влада Білорусі, роблячи нападки на незалежні засоби масової інформації і кидаючи до в''язниці незалежних журналістів за нібито наклепи, використовувала офіційний телеканал для пред''явлення необґрунтованих обвинувачень опозиції”, – мовиться у заяві уряду США.

У ній також пояснено, що американські урядові програми допомоги в Білорусі, як і подібні в усьому іншому світі, покликані зміцнювати демократичні інститути, і ця мета цілком відповідає принципам ОБСЄ.

“Спроби білоруського уряду зіпсувати і придушити подібні програми, красномовно свідчать про відсутність у нього самого прихильності демократичним інститутам і поваги до поглядів громадян його власної країни”, – наголошено у заяві Сполучених Штатів.

Вашингтон заявив, що стурбований повідомленнями про те, що 11-го травня КДБ Білорусі зробив наліт на офіс гродненської газети "День" і конфіскував чотири її комп''ютери.

“Це останній епізод у цілій серії акцій, які чітко свідчать про те, що влада Бєларусі обрала своєю мішенню редактора "Дня" Миколу Маркевича, домагаючись закрити цей новий незалежний щотижневик”, – мовиться у заяві США, які приєдналися до вимоги Євросоюзу про те, щоб представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації уважно стежив за ситуацією в Білорусі.
XS
SM
MD
LG