Доступність посилання

ТОП новини

У день смерті білоруського поета Максима Богдановича в Гомелі урочисто відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку.


Юрій Свірко

Аудіозапис:

Мінськ, 25 травня 2004 року.

25 травня в Гомелі відбулося урочисте відкриття пам''ятника Тарасові Шевченку у сквері, що також названий на честь великого Кобзаря. Бронзове погруддя, яке було відлите в Україні, передали місцевій владі Білорусі для встановлення на гранітному постаменті. Церемонія тривала у річницю смерті білоруського класика Максима Богдановича, який помер 25 травня 1917 року в Ялті.

У церемонії відкриття пам''ятника Тарасові Шевченку в Гомелі взяли участь керівники міської та обласної адміністрацій, посол з особливих доручень МЗС Білорусі Микола Войтенков, посол України в Мінську Петро Шаповал, який сказав: "Сьогодні надзвичайно престижно почувати себе українцем і земляком великого Кобзаря”.

Український посол нагадав, що пам''ятні знаки Шевченку можна знайти в різних країнах світу, а в Білорусі це вже третій монумент Кобзарю – два вже встановлені упродовж останніх років у Мінську та Бресті. На думку українського дипломата, подібні акції сприяють зміцненню українсько-білоруської дружби і розвиткові взаємовигідного співробітництва. Посол Шаповал сказав, що цього року випало відразу дві ювілейні дати : 190-річчя від дня народження Тараса Шевченка та 175-річчя від часу його відвідування гомельської землі. Відомо, що Кобзар проїздом побував у нинішніх районних центрах Лоєві, Речиці і Жлобині.

Поки в Гомелі відкривали пам’ятник Тарасові Шевченку, у Мінську відбувся інший санкціонований мітинг, присвячений пам''яті класика білоруської літератури Максима Богдановича. Акція проходила біля пам''ятника Богдановичу, розташованого перед будинком Національного академічного Великого театру опери і балету, і була присвячена річниці смерті поета, що помер 25 травня 1917 року в Ялті.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG