Доступність посилання

ТОП новини

Щорічний звіт “Freedom House”: “Нації в перехідному періоді – 2004”.


Михайло Мигалисько

Прага, 26 травня 2004 - Впливова американська правозахисна організація “Freedom House” – “Дім Свободи”, опублікувала свій щорічний звіт “Нації в перехідному періоді – 2004”. Це, вже десяте, дослідження вказує на те, що за рівнем демократичного розвитку Європа починає ділитися по лінії кордону розширеного Європейського Союзу, а Україна спільно з Росією та іншими пострадянськими країнами помітно перейшла на шлях відставання у демократичному розвитку.

Європа опинилась перед явищем поглиблення демократичного відставання пострадянських держав - до такого висновку дійшли експерти американської правозахисної організації “Freedom House”. У досліджені цієї впливової установи вони зазначають також, що в результаті приєднання 1-го травня до Європейського Союзу трьох прибалтійських та п’ятьох центральноєвропейських посткомуністичних держав виникає новий поділ Європейського континенту на стабільні демократії Європи та пострадянські держави, які відстають у демократичних перетвореннях та в запроваджені ринкових економік. Занепад або підвищення рівня демократії організація "Freedom House" оцінювала за 7-бальною шкалою: йшлося передусім про ефективність виборчого процесу, розвиток громадянського суспільства, незалежні засоби масової інформації, рівень корупції, ефективність влади, конституційну, законодавчу та судову бази.

Крісті Евенсон, директор Будапештського офісу “Freedom House” в інтерв’ю радіо “Свобода” сказала: «Росія минулого року зазнала найбільшого занепаду за шкалою цих оцінок, також помітні відставання в Азербайджані, Молдові та Україні. Задокументовано продовження відставання і в центрально-азійських державах, серед яких є й деякі ключові союзники Сполучених Штатів Америки».

У країнах колишнього СРСР, крім балтійських держав, єдиним винятком стає Грузія, яка після трояндової революції значно поліпшила свої перспективи щодо демократичних перетворень.

«Спад, який викликає занепокоєння, триває зокрема в Росії. Президент Путін своєю політикою намагається централізувати владу й тим самим обмежує життєздатність громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та опозиції. Якщо Росія з одного боку, заявляє про важливість відносин з Заходом, то з іншого - вона щораз виразніше прямує авторитарним шляхом», - зазначила представниця “Freedom House”.

Згідно зі звітом “Нації в перехідному періоді -2004”, Україна також помітно "відстає у демократичному розвитку". Політичне життя торік в Україні було цілковито прив’язане до наступних президентських виборів. Помітним був тиск на опозиційні партії та політично активні неурядові організації. Відсутня прозорість у політиці та посилення тиску адміністрації президента на парламент, кабінет міністрів та суди... Президент Леонід Кучма намагався отримати гарантії, що проти нього не буде порушено кримінальної справи, як тільки він залишить свою посаду, і він робить спроби внести зміни до Конституції, які обмежать владу наступного президента або взагалі скасують всенародні президентські вибори в країні , мовиться у звіті “Freedom House”.

«Виконавчий директор “Freedom House” Дженніфер Віндзор заявила, що західні лідери повинні поновити свої зусилля на підтримку політичних і економічних реформ в посткомуністичних держав», - сказала в інтерв’ю радіо “Свобода” Крісті Евенсон, директор Будапештського офісу “Freedom House”.
XS
SM
MD
LG