Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на бензин в Україні зростають швидше, ніж у світі - Сергій Терьохін.


Мар’яна Драч

Прага, 24 травня 2004 року.

Мар’яна Драч

Прага, 24 травня 2004 року - У світі гаряча проблема: що робити зі стрімким підвищення цін на пальне? Адже від цього залежать і загальні темпи інфляції і, врешті-решт, настрої виборців.

Провідні індустріальні країни світу закликали виробників нафти збільшити видобуток енергоносіїв. Про це йшла мова учора в Нью-Йорку на нараді міністрів фінансів “великої сімки”. Але попри рішення Саудівської Аравії збільшити видобуток, сьогодні ціна за барель нафти на світових ринках залишалася на рекордній висоті - 41 долар.

Одні вважають, що причина такого енергетичного ажіотажу - нестабільне становище на Близькому Сході. Шукають й інші причини, це, мовляв, світова економіка зростає надто швидко. Говорять і про вплив спекулянтів, які навмисне завищують ціни.

Не оминула нафтова гарячка і Україну. Як підрахували експерти Міжнародного центру перспективних досліджень, ціни на бензин за минулий тиждень в Україні зросли на 15-20 %, залежно від регіону.

Україна передовсім залежить від поставок російських енергоносіїв. Що ж відбувається з ціновою політикою Росії, як це все може відбитися на кишені українських споживачів?

Ці запитання до відомого економіста, народного депутата з фракції “Наша Україна” Сергія Терьохіна.

Сергій Терьохін

Для того, щоб підтримати рівень внутрішнього споживання, Росія змушена встановлювати так звані експортні мита або квотувати поставки газу і нафти на зовнішній ринок. І тому експортні мита, про які вчора сказав у Ялті Путін, будуть стосуватися і українських споживачів. Грубо кажучи, кожен споживач з України буде платити зі своєї кишені якісь гроші для того, щоб субсидувати такого ж самого споживача в Росії.

Мар’яна Драч

Тобто, Ви прогнозуєте, що зростання цін на пальне в Україні триватиме і надалі?

Сергій Терьохін

Абсолютно вірно, більш за те, якщо ви подивитеся динаміку зростання цін в Україні і на світовому ринку, ви побачите, що динаміка зростання цін на нафтопродукти в Україні випереджає динаміку загальносвітову приблизно на 15 % (14,6, 14,2, в залежності від операторів).

І це говорить про те, що є домовленість між монопольними постачальниками нафти або нафтопродуктів в Україну, як правило, це російські компанії, для того, щоб підтримувати такий темп.

Більш за те, дуже цікаво, що напередодні збиральної кампанії, або аграрної кампанії, як це прийнято говорити в Україні, два нафтопереробні заводи несподівано стали на ремонт: це Лисичанськ, це Херсон.

І тому пропозиція нафтопродуктів в Україну впала. А якщо пропозиція впадає, то будь-який економіст розуміє, що ціни зростають.

Мар’яна Драч

А як же єдиний економічний простір?

Сергій Терьохін

Мені здається, що коли говориться одне, робиться інше, а після того заявляється, що будь-які нетарифні, тарифні і податкові обмеження між нашими країнами будуть зніматися мінімум з 1-го січня 2006 року, а максимум з 2012 року, мені здається, що вся та економіка, яка в ЄЕП, стає політикою, на жаль.

Мар’яна Драч

Що Ви можете конкретно порадити уряду? Чи можна зупинити стрімке зростання цін на пальне в Україні?

Сергій Терьохін

Є два способи вирішення цієї проблеми. Один, який мені дуже не подобається, але який, мені здається,є єдиним можливим у цій ситуації – це адміністративне регулювання рентабельності, ціноутворення і так далі, тобто таке квазікомуністичне регулювання цін.

Мар’яна Драч

І Ви це підтримуєте?

Сергій Терьохін

А якщо... я перепрошую, якщо говорити серйозно і на перспективу, Україна має мати диверсифіковані джерела поставки нафти і нафтопродуктів, сьогодні вона цього не має.

Це, між іншим, проблема: Одеса-Броди-реверс. В Ялті знову була підтверджена паном Христенком загальна ідея про те, щоб Одеса-Броди, куди ми вклали 500 мільйонів доларів ( грошей наших платників податків), щоб трубопровід працював знову ж таки для того, щоб була монопоставка з Росії. І це, мені здається, знову ж таки є не в економічній, а в політичній площині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG