Доступність посилання

ТОП новини

Російські засоби масової інформації про Ялтинській самміт.


Віталій Портников

Аудіозапис:

Москва, 25 травня 2004 - Російські засоби масової інформації без особливого ентузіазму поставилися до підсумків зустрічі президентів 4 країн у Ялті. Як вважають спостерігачі, ідея єдиного економічного простору перетворюється на справжню мрію.

Найбільш детальну інформацію про те, що відбувалося у Ялті, дала московська газета “Комерсант”. Її кореспондент був присутній не тільки на офіційних церемоніях, пов’язаних з підбиттям підсумків зустрічі Володимира Путіна, Леоніда Кучми, Олександра Лукашенка та Нурсултана Назарбаєва, але й під час непротокольних зустрічей президентів.

Він на власні вуха почув, як після зустрічі з Володимиром Путіним Президент України Леонід Кучма назвав те, що відбувалося у Лівадійському палаці у Ялті, “борделем”.

Саме в такому дусі кореспондент газети “Комерсант” і намагався проаналізувати те, що відбувалося в Ялті після того, як почалися протокольні зустрічі.

І тут далося в знаки не дуже добре знання російськими журналістами української мови.

Так, коли Леонід Кучма сказав журналістам: “Харошую ми пагоду сделалі”, кореспондент московської газети, який інакше вимовляє літеру “г”, почув: “Харашо ми па ходу сдєлалі” і почав цікавитися, які ж саме рішення ухвалили Президенти Росії, Білорусі та Казахстану на своїй зустрічі, після аналізу ситуації прийшов до висновку – жодних рішень.

Це просто він неправильно зрозумів українського Президента. Висновок, який робить журналіст газети “Комерсант” після зустрічі чотирьох президентів – жодних ілюзій у самих президентів під час їхньої чотирьохсторонньої зустрічі щодо перспектив розвитку ЄЕП не було.

Саме тому газета називає ЄЕП “єдиною економічною прострацією”. Єдина ілюзія, яка існувала у президентів чотирьох держав – те, що їм вдасться переконати журналістів в тому, що дійсно їм вдалося чогось досягти.

Це також не вдалося. Практично всі російські ЗМІ підкреслюють, що в Ялті не вдалося домовитися ні до чого конкретного. Так газета “Вєдомості” підкреслює “чотирьом не вдалося домовитися” і констатує, що президенти Росії, України, Білорусі та Казахстану знову зіштовхнулася із проблемами на шляху створення ЕЄП.

“Я не знаю, які сили потрібні для того, щоб ухвалити і узгодити на міждержавному рівні 61 законопроект”, - сказав газеті “Вєдомості” директор Центру торгівельної політики і права Анатолій Мартинов.

І звичайно ж, такі ж думки і у російських журналістів, політологів і анонімних чиновників, які коментують зустріч в Ялті.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG