Доступність посилання

ТОП новини

Українці збільшують кількість своїх вояків в Іраку, а поляки нарікають на те, що їм не дають іракських контрактів.


Сергій Собуцький

Аудіозапис:

Київ, 26 травня 2004 року - Тема українсько-польської співпраці в Іраку домінувала на прес-конференції державного секретаря, керiвника Бюро нацiональної безпеки Польщi Марека Сiвця. З журналістами він зустрівся у Посольстві Республіки Польщі у Києві.

Марек Сівець висловив задоволення кооперацією військових двох країн в Іраку. На його думку, кваліфікація українського контингенту ні в кого не викликає сумнівів. Відповідаючи на запитання, чи збирається Польща виводити свої війська, Марек Сівець, зокрема, зазначив:

"Це можливе тільки тоді, коли владу в Іраку передадуть іракцям. З першого липня почне діяти тимчасовий місцевий уряд в Іраку. З цього часу має бути змінений статус військової присутності у цій країні. Мені б хотілося, - наголосив польський чиновник, - щоб це означало поступову передачу іракцям нинішніх функцій польських і українських солдатів. Ми не виведемо вояків через загрозу терористичних акцій. Якби ми це зробили, то наше життя пішло б намарне, адже і ви, і ми заплатили високу ціну ( якою може бути тільки життя людини) за успіх операції" .

Тим часом у Києві обіцяють послати до Іраку додаткових українських миротворців. Про це повідомив напередодні головнокомандувач сухопутних військ України генерал-полковник Петро Шуляк. За його словами, кількість нової бригади в Іраку буде збільшена на 146 осіб і становитиме 1722 військовослужбовці. Марек Сівець у відповідь поінформував, що його країна кількості вояків не збільшуватиме, а от реструктуризації польському контингенту не минути, насамперед у технічному оснащенні. Окремо польський високопосадовець зупинився на контрактах щодо відбудови Іраку. Він, зокрема, зазначив: "Ми вкрай незадоволені нинішньою участю Польщі у відбудові Іраку. Не маємо жодного значного контракту," - зазначив Марек Сівець.

На його думку, є дві причини такої ситуації: насамперед, внаслідок громадянської війни всі відбудовчі справи відкладені. З 18 мільярдів доларів, запланованих на цей рік, витрачено лише один. По-друге, Марек Сівець відзначив низьку кваліфікацію польських фірм у порівнянні з американськими.

На завершення польський гість назвав "винятковим моментом у своєму життi" отримання високої державної нагороди ордена князя Ярослава Мудрого 3-го ступеня України особисто вiд глави української держави.

"За 7 рокiв, що я опікуюсь польсько-українським спiвробiтництвом, я вiдкрив вашу країну. Цей орден є великим зобов''язанням для мене на майбутнє. Я працюватиму на справу України завжди", наголосив Марек Сівець.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG