Доступність посилання

ТОП новини

Не всі члени НАТО хочуть бачити Леоніда Кучму на своєму саміті у Стамбулі, але він там вірогідно буде.


Славко Волинський

Аудіозапис:

Брюссель, 26 травня 2004 - Інтрига стосовно питання, хто представлятиме Україну на стамбульському саміті НАТО, триває. Офіційна відповідь на запитання, чи отримає запрошення на цю зустріч Президент Леонід Кучма, буде відома у четвер ввечері. У Брюсселі вирішують цю проблему за допомогою так званої "процедури мовчання".

Перш за все варто сказати, як на практиці застосовують цей дипломатичний термін. У випадку з Леонідом Кучмою, як пояснив кореспондентові радіо “Свобода” один із високих посадовців НАТО, це виглядало так. Генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Схеффер перед офіційним відкриттям засідання Північно-Атлантичної Ради Альянсу вручив послам країн-учасниць НАТО пропозицію запросити Президента України Леоніда Кучму для участі в стамбульському саміті НАТО. Якщо до завершення робочого дня у четвер якась із країн не відмовить або не утримається від пропозиції генерального секретаря НАТО , то Кучму запросять у Стамбул.

Але серед дипломатів країн-учасниць НАТО , повідомив журналістам представник Альянсу в режимі оф-рекорд (тобто без конкретного посилання на особу), ще й донині існують розбіжності. З цього приводу негативно до участі українського Президента в саміті НАТО ставляться держави, які були проти війни в Іраку. Які це країни , відомо: Франція, Німеччина,Бельгія,а тепер ще й Іспанія. На прохання журналістів пояснити, чому питання про запрошення Леоніда Кучми в Стамбул постало так гостро, чиновник альянсу відповів, що НАТО має деякі застереження щодо стану демократичних свобод в Україні.

А запитання кореспондента радіо “Свобода”, яким алфавітом - англійським чи французьким - НАТО буде послуговуватись, розсаджуючи гостей саміту, викликало в аудиторії прес-брифінгу сміх.

Водночас виглядає, що Леоніда Кучму таки запросять на саміт до Стамбула 28-29 червня. Про це повідомили в середу ввечері західні агентства, посилаючись на джерела в НАТО.

Якщо Кучму запросять на саміт, то від нього вимагатимуть проведення демократичних реформ в Україні. У НАТО пояснюють, що буде більше користі від розмови з Кучмою, який усе одно має приїхати до Стамбула на зустріч Ради євроатлантичного партнерства.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG