Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд назавжди закрив перед Роландасом Паксасом двері до найвищих владних інституцій, проте він збирається стати лідером нової політичної партії.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 27 травня 2004 — Конституційний суд Литви поставив (у середу) крапку в політичній кар’єрі Роландаса Паксаса, вирішивши, що він більш ніколи не зможе обіймати державні посади, де треба давати присягу.

Це рішення Конституційний суд ухвалив, розглянувши прохання группи парламентарів Сейму встановити, чи не суперечить Конституції закон, який лише на 5 років забороняв Паксасу, усунутому з посади шляхом імпічменту, кандидувати в президенти. Тим часом Паксас збирається очолювати нову політичну партію.

Роландас Паксас відреагував на рішення Конституційного суду у властивому для нього загадковому стилі: “Яка різниця – на п’ять років чи на все життя? Для мене особисто – ніякої. Того, що відбулося сьогодні, не було, і я зроблю все, щоб не було”.

У четвер виявилося, що Пакасас не відмовляється від політичної діяльності. Він очолюватиме нову політичну коаліцію, яку буде створено в результаті об’єднання двох нечисленних партій. Нова політична сила братиме участь у парламентських виборах восени.

Роландас Паксас, як людина, котра грубо порушила Конституцію та присягу, вже не зможе стати главою держави, прем’єром, парламентарем чи міністром. Але ще може бути вибраний мером чи депутатом Європарламенту.

Декотрі прихильники Паксаса вважають, шо Конституційний суд, заборонивши йому знову кандидувати в президенти, обмежує право громадян на вибір. Валентинас Мазуроніс, теперішній керівник створеної Паксасом партії ліберал-демократів, закликав виборців протестувати у день виборів, 13 червня, проти рішення Конституційного суду шляхом зіпсування виборчих бюлетенів:

“Ми закликаємо виборців під час виборів президента викреслювати у виборчому бюлетені усіх кандидатів, які туди занесені, та записувати нижче “Роландас Паксас”. Ми вважаємо це можливістю для людей висловити власне ставлення до дій влади останнім часом”.

Екс-президент Паксас підтримує цей заклик.

Тим часом глава центральної виборчої комісії Зенонас Вайгаускас вважає,що такий заклик перешкоджає виборцям скористатись правом виборів, це загрожує карною відповідальністю.
XS
SM
MD
LG