Доступність посилання

ТОП новини

Про конкурс з української мови ім. Петра Яцика.


Тарас Марусик

27 травня 2004 року.

Тарас Марусик

Нещодавно закінчився Четвертий міжнародний конкурс з української мови імени Петра Яцика. Для завершального акорду був обраний Національний академічний драматичний театр імени Івана Франка.

Перші три конкурси з української мови імени Петра Яцика розпочиналися відповідно в Києві, Черкасах і на Волині. Про останній конкурс – виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький.

Михайло Слабошпицький

Четвертий конкурс брав символічний початок на Львівщині, а саме в селі Верхнє Синьовидне, на Батьківщині Петра Яцика. Цим організатори конкурсу підкреслювали його особливі заслуги у цьому патріотичному маратоні.

Тарас Марусик

У цьогорічному конкурсі, за даними Ліги українських меценатів, взяли участь понад 5 мільйонів школярів і студентів, а також молодь з української діаспори.

“Чи зростає кількість учасників?” - запитав я Михайла Слабошпицького.

Михайло Слабошпицький

Однозначно, наростає. Це справді, як ріка, в яку впадають нові, нові і нові струмки. До нас приєдналися вищі навчальні заклади різних міністерств і відомств. Скажімо, інтенсивно Міністерства оборони, Міністерства транспорту, Міністерства охорони здоров’я.

Тарас Марусик

Цього року були нагороджені 27 школярів 3-11 класів, які посіли в конкурсі перші три місця. Цікаво, що серед них – жодного киянина. Найбільше призів (по троє) здобули учні з Ужгорода і Хмельниччини.

Всі переможці одержали грошові призи і набори книжок. Найбільше коштів на цьогорічний конкурс пожертвував Стенлі Пітерсон з Канади – 55 тисяч доларів. Менше 6 тисяч доларів виділив український “Експрес-банк”, майже 5 тисяч – “Фармацевтична фірма “Дарниця” з Києва.

Напередодні урочистостей в етері першого каналу “Українського радіо” відбувся вже традиційний Радіодиктант національної єдности.

5-ий конкурс з української мови імени Петра Яцика розпочнеться, як завше, 9 листопада, в день української писемности і мови.

Михайло Слабошпицький

Ми прийняли рішення на зборах Української ліги меценатів про фінансування п’ятого конкурсу. Тепер слово за Міністерством освіти і науки України, яке має визначити, де візьме свій символічний початок п’ятий конкурс.

За попередніми розмовами з керівництвом Міністерства, виникло дві адреси. Одна – це Запорізька область, а друга – Донецька. Очевидно, в одній із цих областей ми і розпочнемо, оскільки треба йти на схід і на південь України.

Тарас Марусик

Цікаво буде подивитися, чи вибере уряд Януковича Донецьку область, де є великі проблеми зі школами з українською мовою навчання. Взяти хоча б закриту місцевою владою школу № 36 Донецька.

На прохання радіо “Свобода” Михайло Слабошпицький подає найнеобхіднішу інформацію для тих, хто вперше чує про цей конкурс і хотів би взяти в ньому участь.

Михайло Слабошпицький

Буває, до нас звертаються безпосередньо, оскільки тут, в Україні конкурс знаний, про нього знають у кожній школі, в кожному вищому навчальному закладі. А ось зі східної діаспори звертаються і запитують, як можна взяти участь у цьому конкурсі.

Отже, я відсилаю всіх на сайт Міністерства освіти і науки України або Ліги українських меценатів, або ж прошу зголошуватися на число телефону у Києві: 044-216-53-78 – це виконавча дирекція Ліги українських меценатів.

Тарас Марусик

Говорив виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький.

На цьому – все. Зустрінемося в рубриці “А мова – як море!” наступного тижня.
XS
SM
MD
LG