Доступність посилання

ТОП новини

Українських моряків з іракської тюрми переведуть в Україну.


Сергій Кисельов

Аудіозапис програми:

Київ, 26 травня 2004 - Сьогодні стало відомо, що Верховний суд Іраку відхилив апеляцію українських моряків, які сидять в іракській тюрмі. Але водночас моряків обіцяють перевести в Україну.

Нагадаю, що капітана судна "Навстар-1" Миколу Мазуренка і старпома Івана Сощенка було звинувачено в спробі контрабандного вивозу палива з Іраку. В жовтні 2003 року іракський суд засудив їх до 7 років позбавлення волі та штрафу в 1 мільйон 200 тисяч доларів з кожного. Українці винними себе не визнавали. І у важких умовах відбувають покарання в горезвісній багдадській в’язниці "Абу-Грейб".

Як повідомив перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Єльченко, Сполучені Штати висловили готовність посприяти передачі українській стороні моряків, аби вони відбували покарання у вітчизняній в’язниці. Українська ж сторона, попри те, що сьогодні Верховний суд Іраку залишив вирок у силі, наполягає, що екіпаж танкера ні в чому не винен. Тому й хоче домовитись, щоб український суд переглянув цю справу.

На сьогоднішньому брифінгу речник МЗС Маркіян Лубківський так охарактеризував ситуацію: "Ми не ставимо крапку на тому, що апеляцію відхилили. Ведемо діалог зі США, які присутні в Іраку, і з тимчасовою коаліційною адміністрацією. Зараз ми працюємо над документом з тимчасовою коаліційною адміністрацією Іраку, яким би регулювалися питання повернення наших моряків на батьківщину, для того, щоб судовий процес відбувався саме в Україні".

На думку фахівців, якщо українська дипломатія спроможеться повернути додому засуджених в Іраку співгромадян, це буде прецедентом. Ось як окреслив причини, з яких у даному випадку вдалося домовитись українській та американській стороні, професор-політолог, директор фонду "Співдружність" Сергій Телешун: "Для Сполучених Штатів важливо висловити Україні подяку і зберегти одного члена коаліції. По-друге, це варіант стосунків всередині України, коли влада і опозиція знаходять спільну точку зору і звертаються до Сполучених Штатів з цього питання ( я маю на увазі повернення українських моряків), підкреслюючи і акцентуючи увагу, що Україна є членом коаліції, а з іншого боку, Сполучені Штати тільки використовують український контингент, не йдуть на, так би мовити, економічні, політичні і різні поступки, тільки декларуючи свою подяку стосовно до України. І третє питання – все ж таки зняти частково напругу в депутатському середовищі України , і серед опозиції, і серед провладних сил, які використовують, так би мовити, це питання, як засіб боротьби за владу".

Передача Україні засуджених в Іраку капітана судна "Навстар-1" Миколи Мазуренка і старшого помічника Івана Сощенка може відбутися упродовж кількох тижнів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG