Доступність посилання

ТОП новини

Єдина івано-франківська книгарня, яка торгує виключно україномовною продукцією, перебуває на межі банкрутства.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 24 травня 2004 - Крамниця “Українська книга” в обласному центрі Прикарпаття перебуває на межі банкрутства. У книгарні продають виключно україномовну книжкову продукцію. А оскільки не скасовано 20-відсотковий податок на додану вартість на українську книгу, то відповідно книгарня практично не отримує жодних прибутків. Власник крамниці вже веде мову про те, що його підприємство незабаром доведеться закрити.

Ще минулого року україномовна друкована продукція, окрім підручників та навчальних посібників, рішенням Кабінету Міністрів та Верховної Ради була обкладена 20-відсотковим податком на додану вартість. Українські книги та газети, які займають на загальнодержавному книжковому ринку менше 10% порівняно з російськомовною продукцією, опинилися в критичній ситуації. Письменники, книговидавці, власники книгарень, де продається українська книга, приймали численні звернення до Президента, Прем”єр-міністра та Верховної Ради, в яких просили продовжити пільги для україномовних книговидавців та відповідно на продаж української книги. Президент та прем”єр-міністр неодноразово обіцяли, що з початку цього року податок буде скасований, однак змін так і не відбулося. Власник єдиної в Івано-Франківську крамниці “Українська книга”, яка торгує виключно україномовною продукцією, Ігор Майгутяк нинішнє становище з продажем українських книг характеризує так:

“Працюючи вже 7 років у напрямку продажу літератури виключно україномовної, ми сподівалися, що з нового року буде врешті ухвалений закон про підтримку книговидавничої справи, який нібито був ухвалений, але не був введений у дію. І очікування полегшення обернулося нам навпаки. Стало набагато важче працювати, оскільки скасували закон про пільги на продаж української книги і введено ПДВ на книгу, що значно підняло її в ціні. Так що очікуваного полегшення не відбулося, а відбулося все навпаки: становище погіршилось”.

Ігор Майгутяк також наголошує, що зараз за інформацією, якою він володіє, в державі лише 6 книгарень, які продають виключно україномовну продукцію. Вони є у Львові, Тернополі, Чернівцях та Івано-Франківську і всі в жахливому фінансовому стані у зв”язку із уже згадним оподаткуванням. Виживати вдається лише за рахунок продажу навчальної літератури українською мовою. Однак так тривати довго не може. Ігор Майгутяк разом зі своїми колегами з Асоціації книготоргівців Івано-Франківщини переконаний, що рішення про скасування пільг на продаж української книги – не випадкова бюрократична помилка, як у цьому намагається запевнити всіх влада. Підприємець заявив:

“Під виглядом необдуманості це наступ на українську культуру. І іншої відповіді я тут не бачу”.

На сьогоднішній день українська книга займає приблизно 6% на загальнокнижковому ринку в державі. Книгарні, які продають суто українські книги, на межі банкрутства. Влада ж продовжує запевняти, що становище покращиться незабаром. Очевидно, тоді, українська книга зовсім щезне з полиць книжкових крамниць.
XS
SM
MD
LG