Доступність посилання

ТОП новини

Україна наближається до НАТО.


Сергій Кисельов

Аудіозапис:

Київ, 27 травня 2004 - Чи дістане Україна офіційне запрошення на червневий саміт Північноатлантичного альянсу в Стамбулі? Сьогодні добігає кінця термін, коли країни-члени НАТО офіційно можуть висловитися проти цього. В разі ж, коли негативних заяв не буде, Президент Леонід Кучма дістане запрошення до Туреччини.

Повідомлення про те, що Україну, схоже, запросять взяти участь у стамбульському саміті НАТО, схвально зустріли політики з різних таборів. На думку спостерігачів, така єдність щодо зближення Києва з Північноатлантичним альянсом значною мірою пояснюється пресингом з боку Москви, яка ініціювала участь України у Єдиному економічному просторі.

Ось як в інтерв’ю для радіо "Свобода" прокоментували ситуацію з участю України в стамбульському саміті президент Атлантичної Ради України, генерал-лейтенант Вадим Гречанінов:

"Я думаю, що це позитивний момент, що Кучму буде запрошено в Стамбул на саміт НАТО. Це добра прикмета. Я думаю, що це пов’язано з багатьма фактами. А головне це те, що треба залишити наші війська в Іраку до якогось терміну. НАТО і США в першу чергу показують інтерес до України і до майбутнього України. Розуміючи, що Україна підпадає все сильніше під вплив Росії".

А ось думка народного депутата, колишнього посла України в США, члена фракції БЮТ Олега Білоруса:

"Президенти приходять і відходять. Президенту Кучмі з нинішнім його мандатом залишилось небагато – півроку. Але НАТО, як і інші міжнародні організації, повинні розрізняти фігуру Президента і державу Україна".

Народний депутат, перший заступник парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, член фракції об’єднаних соціал-демократів Борис Андресюк:

"Україна своїми діями довела, що вона сьогодні дійсно послідовна в своїй зовнішній політиці і послідовна в тих політичних намірах, які вона оголосила і проводить у життя. Я особисто хотів би, щоб були прийняті більш конкретні рішення стосовно перспективи вступу України і до Євросоюзу, і особливо до євроатлантичного нашого напрямку. На мій погляд, абсолютно логічним буде уже в 2006-2007 роках стати повнокровним членом".

Нагадаю, що у середу президент парламентської асамблеї НАТО, американський конгресмен Дуглас Беройтер, який перебував з візитом у Києві, заявив, що на його думку Україна могла б стати повноцінним членом Північноатлантичного альянсу вже 2007 року.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG