Доступність посилання

ТОП новини

Збір підписів за виведення угорських миротворців з Іраку.


Василь Плоскіна

Угорщина, 1 червня 2004 – Перші підписи угорських громадян за проведення референдуму з’явилися під зверненням до парламенту Угорщини. В ньому угорці закликають членів Державних Зборів цієї країни негайно відкликати з Іраку угорський контингент миротворців.

Треба сказати, що своїми діями двоє простих громадян Угорщини випередили навіть консервативний Угорський демократичний форум (скорочено МДФ). Ця опозиційна партія лише збиралася ініціювати збір підписів по країні. Проти негайного виведення угорського батальйону з Іраку виступають проурядові ліво-ліберальні партії. Парламентська дискусія на цю тему триває вже кілька місяців. Вона розпочалася задовго до того, як світова громадськість дізналася про скандал довкола умов утримання ув’язнених в іракських тюрмах. Після оприлюднення цих фактів представники Угорського демократичного форуму вже відкрито стали заявляти, що Угорщина нібито підтримує несправедливу війну в Західній Азії.

Отож упродовж останніх тижнів Угорський демократичний форум неодноразово висловлював намір розпочати велику політичну акцію зі збору підписів громадян, необхідних для організації всенародного референдуму, якщо угорські вояки й надалі залишатимуться в Іраку. Однак про конкретні кроки цієї партії мови не було. Тим більшою несподіванкою для представників правих партій стала цими днями ініціатива простих угорських виборців, які підписали Звернення до угорського парламенту, офіційно зареєструвавши петицію у Центрвиборчкомі країни. У документі, зокрема, йдеться про те, що підписанти офіційно наполягають на проведенні референдуму щодо ролі військових миротворців в Іраку. Вони сподіваються, що парламент зробить відповідні законодавчі кроки для негайного відкликання угорських військових додому.

Згідно з угорським законодавством для проведення всенародного референдуму необхідно зібрати певну кількість підписів упродовж двох місяців. Скажімо, для того, щоб питання було винесене на порядок денний парламенту, потрібно мати 20 тис. офіційно завірених підписів громадян. У випадку, коли петицію чи звернення підпишуть 50 тис. осіб, Національні Збори Угорщини зобов’язані обговорити дану тему.
XS
SM
MD
LG