Доступність посилання

ТОП новини

До Чорногорiї прибули полiцейськi експерти з Нiмеччини, якi братимуть участь в слiдствi щодо вбивства Душка Йовановича, головного редактора опозицiйної газети “Дан”. Йовановича 28 травня застрелили невiдомi бiля будинку редакції.


Михайло Рамач

Белград, 1 червня 2004 – Йовановича поховали у недiлю. Похоронний обряд вiдправив митрополит Амфiлохiй, голова Сербської православної церкви в Чорногорiї. Учасники манiфестацiї-протесту, яку з приводу вбивства Йовановича влаштувала опозицiя, звинувачували владу в причетності до злочину. Брат загиблого на похоронi сказав, що Йовановича вбили контрабандисти. А контрабандистами чорногорські опозицiонери називають прем’єр-мiнiстра Мила Дюкановича та його команду. Проти покiйного журналiста провадили кiльканадцять судових процесiв. Приватнi позивачi, серед яких були й окремi урядовцi, обвинувачували його в поширюваннi неправдивої iнформацiї та наклепiв й вимагали великих вiдшкодувань.

Газету “Дан” свого часу заснували просербськi сили в Чорногорiї за допомогою белградського режиму Слободана Мiлошевича. Вона пiддавала рiзкiй критици владу Дюкановича й тi сили, котрi виступають за незалежнiсть Чорногорiї. В газетi, зокрема, друкувалися матерiали, в яких стверджувалося, що Дюканович та його спiвробiтники в минулому були причетнi до контрабанди сигарет та до торгiвлi проститутками.

Мiнiстерство внутрiшнiх справ пообiцяло мiльйон євро тим, хто надасть достовiрну iнформацiю щодо вбивць. Поряд з нiмецькими експертами, в слiдствi мали б взяти участь й полiцейськi зі Сполучених Штатiв, Францiї та Великобританiї. Влада таким чином прагне довести, що не йшлося про полiтичне вбивство та, що її структури не були причетнi до злочину.

Полiцiя виявила машину з якої стрiляли вбивцi та в нiй два автомати. Оглядачi здивованi цим фактом, оскiльки в Сербiї i Чорногорiї злочинцi, як правило, пiсля своїх кривавих операцiй пiдпалюють автомобiлi та знищують iншi докази.

Оглядачi в Белградi зазначають, що справа дуже складна. Вбивство Йовановича для влади стало важчим ударом вiд усiх скандальних, часто неперевiрених матерiалiв, якi друкувала його газета. Адже якщо полiцiя не виявить вбивць, то опозицiя стверджуватиме, що журналiста лiквiдував уряд Дюкановича. Вiд слiдства, кажуть у Подґорицi, залежить полiтична доля голови уряду.
XS
SM
MD
LG