Доступність посилання

ТОП новини

Криворіжсталь: покупці зібрались.


Марія Щур

Київ, 26 травня 2004 – До приватизації Криворіжсталі, найбільшого українського металургійного підприємства, готуються найбільші світові гравці на ринку в металургійній галузі. Боротьба за компанію, яку Україна має намір продати наступного місяця, обіцяє бути запеклою, але аналітики зауважують, що правила продажу підігрують місцевим інвесторам з тісними і навіть родинними стосунками зі владою.

За повідомленням Фонду Державного Майна, брати участь в торгах збираються металургійні гіганти ледь не з усіх кінців світу – “Arcelor” з Європи, “US Steel” з Америки, “LNM” та “Severstal” Азії. Україна очікує, що за понад 93% акцій однієї з найприбутковіших компаній ( її рентабельність цього року сягнула ледь не 40%) вона отримає один мільярд доларів. Та іноземці вважають, що правила приватизації виписані так, що в торгах може перемогти тільки український інвестор – альянс компаній, котрі контролює зять президента Віктор Пінчук та Ренат Ахметов, який контролює вугільну та сталеву галузь на Донбасі.

Раніше українські компанії викликали незначний інтерес з боку закордонних інвесторів. Чому ж такий непересічний інтерес зараз? Пояснює експерт з питань приватизацію Інституту Економічних досліджень та політичних консультацій Сергій Верстюк.

На думку Сергія Верстюка, умова Фонду Державного Майна про те, що потенційний покупець повинен виробляти мільйон тонн коксу в Україні протягом останніх трьох років, є обмеженням конкуренції.

Свої пропозиції компанії мають подати до 4 червня, а рішення уряду з цього питання очікується ще через тиждень. Нині закордонні інвестори активно лобіюють зміни до правил. Зокрема, повідомляють про те, що активі переговори з урядом веде індійсько-британська компанія LNM, яка вже завдала неприємностей донеччанам у Польщі, вигравши торги на придбання металургійної компанії “Huta Cestochowa”. Зі свого боку скаржаться і росіяни – “Severstal” звинувачує владу в тому, що вона відкрито підіграє зятю Президента, чия компанія “Interpipe” єдина може виконати умови участі у тендері. Пан Пінчук заснував консорціум з Ренатом Ахметовим, і якщо вони виграють торги, то їм належатиме відповідно, 30 та 70% виробництва компанії.
XS
SM
MD
LG