Доступність посилання

ТОП новини

Пам`ятник Шевченку в Будапешті буде в кущах зі сміттям?


Мар’яна Драч

Аудіозапис:

Прага, 1 червня 2004 року.

Мар`яна Драч

У Будапешті після протесту української громади скасували відкриття пам''ятника Тарасові Шевченку. Його мав відкривати 1-го червня під час візиту до Угорщини голова Верховної Ради Володимир Литвин. Бронзове погруддя Кобзаря роботи угорського скульптора мало схоже на відомого українського поета, вважає українська громада. Як ми вже розповідали, у п`ятницю угорська влада вирішила скасувати церемонію. Але на цьому проблеми із пам`ятником не вичерпуються. Про це розповіла радіо “Свобода” голова Товариства української культури Угорщини Ярослава Хортяні:

"Це місце, де мали встановлювати пам''ятник, на фотографіях виглядало дуже добре. Але виявилося, що на тій площі є ще кущі. І тепер, коли я в неділю, турбуючись, що за нашою спиною можуть поставити це страхіття, я пішла подивитися, де ж те місце. Я десь годину шукала, поки знайшла в кущах постамент. Написано Тарас Шевченко. Стоїть в такому місці, де сплять люди безпритульні, як по нашому кажуть- бомжі, де повно сміття. Це нас настільки обурило, що зараз ми пишемо великий лист протесту до мера Будапешта. Негайно зняти з того місця цей постамент".

Мар`яна Драч

А з головою Верховної Ради Ви сьогодні зустрічалися?

Ярослава Хортяні

"Ми не зустрічалися. Тому що вони програму свою змінили. Скажемо чесно, може добре, що так сталося, бо після такої негативної епопеї, що ми могли б один одному сказати? Чому Україна, коли на комісії з питань культури питали, чи посольство згодне на цей пам''ятник, вони сказали: дуже гарне місце, дуже гарний пам''ятник. А виявилося, що вони і місця не бачили. Зародилася думка, невже це непрофесійність посольства, його посла Юрія Мушки? І ми просимо у мерії, щоб зараз все було вияснено, чому так скоро поставили негідний постамент без погруддя, бо ми погруддя звичайно забракували, адже його не можна було ставити. Бо якщо зітрете напис Шевченко і що він український поет, я вам чесно скажу, можна було ставити напис "Пам''ятник невідомому кагебісту".

Українське посольство у Будапешті наразі цієї справи не коментує. Радіо “Свобода” готове надати слово українським дипломатам, якщо вони забажають висловитися.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG