Доступність посилання

ТОП новини

Напади в Саудівській Аравії загрожують підняти ціни на нафт.


Марія Щур

Київ, 31 травня 2004 – Після нападів у Саудівській Аравії на представників західних нафтових компаній оглядачі побоюються, що ціни на нафту підстрибнуть ще вище. Це відчують усі країни, що імпортують нафту, а затяжне підвищення цін, на їхню думку, матиме поганий вплив на всю світову економіку.

Упродовж багатьох місяців ціни на нафту зростали головним чином тому, що інвестори боялися терористичних актів. Тож зараз, коли в найбільшій нафтоекспортуючій країні світу почало бути по-справжньому неспокійно, аналітики побоюються, що рекордна ціна у понад 40 доларів за барель ще далеко не межа. Як зауважує автор статті у газеті “Washington Post”, напад на робітників західних нафтових компаній в житловому комплексі міста Хобар, що стався протягом вихідних , це ще не напад на самі нафтопроводи, що могло б перервати постачання нафти на ринок, але на думку аналітиків, на яких посилається газета, цей випадок викличе ще більше занепокоєння ринків.

Психологічний ефект від нападу лише підживлює страхи, які існують на ринку, і це вже реальність, а не теоретична можливість, як це було раніше, говорить в інтерв’ю газеті аналітик однієї з вашингтонських консалтингових компаній.

Інвесторів хвилює і те, що на відміну від попереднього нападу в районі Червоного моря, цей було здійснено в самому центрі нафтовидобувної індустрії, буквально нафаршированої нафтогонами, нафтопереробними заводами та іншою нафтовою інфраструктурою. Також наганяє страху і те, що напад здійснений в Саудівській Аравії, країні, що має найбільші резерви «чорного золота» і яка зараз, практично єдина, має незадіяні потужності для збільшення виробництва. Що є необхідною умовою для зменшення цін.

І якраз нещодавно саудівська влада, єдина серед нафтоекспортуючих країн ОПЕК, на прохання Вашингтона, пообіцяла збільшити виробництво. Йшлося про додаткових півмільйона барелів на день до вже існуючих 8,5 мільйонів. Ці обіцянки вже було почали заспокоювати ринок, поки не відбулися вікендові події.

Аналітики тепер замислюються над тим, яким може бути наступний крок войовничий ісламістів. «Якщо хтось додумається спрямувати літак у якесь вразливе місце, ціни можуть підскочити на 3-5 доларів на барель», - говорить аналітик банку “Merrill Lynch”. На його думку, навіть маленькі перебої в поставках, будуть трусити ринок, який і так тріщить від напруги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG