Доступність посилання

ТОП новини

Стабільна гривня зміцнила банківський сектор.


Марія Щур

Київ, 25 травня 2004 - Незважаючи на постійне подешевшання американської валюти щодо головних світових валют, курс української гривні стосовно долара залишається практично незмінним: 5,33 гривні до одного долара. Така стабільність, яку утримує центральний банк України уже впродовж кількох років, на думку аналітиків, допомогла посилити та розвинути банківську систему в Україні. Разом із цим, стабільність щодо долара приховує девальвацію української гривні стосовно решти світових валют, зауважують аналітики компанії “Economist Intelligence Unit”.

Стабільність гривні стосовно долара є продуктом активних дій Національного Банку, який постійними інтервенціями скуповує надлишок валюти на ринку, в результаті чого йому вдалося накопичити рекордні резерви. Дії НБУ позитивно позначилися і на цілій банківській системі, зауважують аналітики компанії “Economist Intelligence Unit”, оскільки вони допомогли посилити український фінансовий сектор та передусім комерційні банки, які залишаються найважливішим компонентом системи. З іншого боку, концентрація уваги НБУ лише на доларі, означала, що гривня значно "полегшала" у порівнянні з іншими світовими валютами. Наприклад, щодо євро вона девальвувала за рік на 15%. Але, зрештою, і це пішло на користь економіці, бо українські товари в Європі стали відносно дешевшими, а отже, їх легше було продати. Цими діями НБУ вдалося пригальмувати і зростання імпорту з Європи.

Вклади та кредити подвоїлись лише за останні півтора року. При цьому аналітики зазначають, що змінилася структура вкладників, в якій раніше переважали компанії, а тепер приватні особи. Це свідчить про те, що населення дедалі більше довіряє комерційним банкам, які перестають бути продуктом перехідного періоду, а дедалі більше нагадують банки розвинутих країн з ринковою економікою.

Протягом останніх двох років швидкими темпами зростали власні активи банків та кредитування. Власні активи лише минулого року зросли на 57%. Також за минулий рік банки видали кредитів на 60% більше, ніж у попередньому році, а у 2002 у половину більше, ніж у 2001. Щоправда, оглядачі зазначають, що цього року темпи розвитку кредитування починають загальмовуватись. Однією з причин є те, що попит на банківські кредити перевищує наявні депозитні резерви. Тож деяким банкам доводиться відмовляти клієнтам у наданні кредитів. Здобути ж кредити за кордоном для українських банків і досі непроста справа через низькі кредитні рейтинги самої України. Як зауважували на початку місяця фахівці рейтингового агентства “Standard & Poor''s”, подальшому розвитку банківської системи стають на перешкоді структурні проблеми української економіки, передусім низькі вимоги щодо звітності компаній та неадекватна правова система.

"Для того, щоб покращити свою кредитоспроможність, банкам потрібна більша прозорість та відкритість, краще керівництво та жорсткіший контроль над ризиком", вважають у “Standard & Poor''s”. Всього цього було б легше досягнути, якби влада та центральний банк покращили правові засади банківської діяльності та нагляд за нею , додає аналітик компанії Олвін Гхредер. Відповідальність за подальший розвиток банківського сектора він покладає на уряд і говорить, що все залежить від спроможності та бажання уряду запровадити реформи, які б забезпечили тривале зростання економіки та банківського сектору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG