Доступність посилання

ТОП новини

Перед вiйськовим судом в Белградi 1 червня розпочався процес над колишнiм начальником Генштабу Збройних сил Момчилом Перишичем, котрого обвинувачують у шпигунстві. Вiдставний генерал стверджує, що йдеться про полiтичний процес.


Михайло Рамач

Белград, 2 червня 2004 – Перишича заарештували в березнi 2002 року, коли вiн був заступником прем’єр-мiнiстра Сербiї. Тоді, разом з ним в одному ресторанi неподалiк Белграда затримали також американського дипломата Джона Нейбора, котрого вiдразу оголосили персоною нон ґрата. Процес розпочався тільки тепер, оскiльки вiдставного генерала донедавна захищав депутатський iмунiтет.

Адвокат Перишича вимагає призупинити процес і зазначає, що Конституцiйною хартiєю Сербiї i Чорногорiї передбачено скасування вiйськових судiв та перенесення їхніх повноважень до цивiльних судів.

Перишича ще в дев’яностi роки було засуджено заочно у Хорватiї на 20 рокiв ув’язнення. Суд встановив, що пiдроздiли, очолюванi Перишичем, пiд час воєнних дiй 1991 року обстрiлювали мiсто Задар, що на Адріатичному морi.

Обвинувальний акт має бiльше десяти тисяч сторiнок.

Прокуратура стверджує, що генерал спiвпрацював iз закордонними спецслужбами вiд 1996 року. Перишича звiльнив з посади екс-президент Слободан Милошевич пiд час кампанiї в Косовi. Генерал тодi виступав проти участi армiї в боротьбi з албанськими повстанцями. Згодом вiн долучився до опозицiї i в час масових протестiв проти режиму, як стверджують белградськi ЗМI, вiв переговори з окремими генералами та переконав їх, щоб армiя не захищала Милошевича.

Процес мав би продовжитися 22 червня. Разом з Перишичем судять одного пiдполковника та автора книжки про дiяльнiсть служб розвiдки й контррозвiдки Збройних сил.
XS
SM
MD
LG