Доступність посилання

ТОП новини

Найстаріша жінка у світі померла у віці 114 років.


Мирослава Гонгадзе

Вашингтон, 1 червня 2004 - В Пуерто-Ріко померла найстаріша у світі жінка. Їй виповнилось 114 років. Що ж дозволило Раймоні Трінідад Іглесіас Хордан прожити понад століття?

Раймонда Хордан була ровесницею Чарлі Чапліна. Вона народилась у 1889 році. У тому ж році в Парижі відкрилась для відвідувачів Ейфелева вежа. Пуерто-Ріко була ще іспанською колонією. Чоловік Раймонди був банківським службовцем і помер у сімдесятих. Подружжя не мало дітей і зараз про рекордсменку з довголіття розповідають лише її праправнуки-племінники.

“У неї було легке життя. Легке у тому сенсі, що їй не було про що турбуватись”, - кажуть вони.

Родичі поділились ще однією таємницею: Раймонда Хордан дуже любила пиво. І навіть коли їй було вже далеко за сто, вона з радістю відвідувала ресторани і впершу чергу замовляла гальбу свіжого пива. Після смерті Раймонди Хордан найстарішою жінкою планети вважається громадянка Голландії Хендріке ван Андель-Шапер. Вона збирається відсвяткувати цього місяця своє 114-ліття.

Чоловіки відстають від жінок щодо тривалості життя на один рік Найстаршим чоловіком, згідно з книгою рекордів Гіннеса, є 113-літній Фред Хейл з міста Саракузи, що поблизу Нью-Йорка. Він народився 1-го грудня 1890 року. Але це лише за даними книги Гіннеса. За деякими ж іншими свідченнями, у світі живуть ще старіші люди. Недавно стало відомо, що жительці Білорусі Анні Борисевич у травні виповнилось 116 років. Однак, за словами довгожительки, вона ніколи не замислювалась над тим, щоб звертатись до книги рекордів Гіннеса.

Та науковці кажуть, що тривалість життя людини буде збільшуватись з розвитком цивілізації. Вже зараз багато американок лише у сорок- п’ятдесят років вирішують народити дитину чи створити родину. Стали також доступні медичні препарати, які сповільнюють старіння, а послуги пластичних хірургів стають чимось на кшталт послуг перукаря чи дантиста. Та все ж, якщо брати за приклад Раймонду Хордан, щоб дожити до старості, треба пити пиво і не перейматися ніякими проблемами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG