Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі опубліковано указ президента Олександра Лукашенка, що набере сили через місяць, 1 липня. Лукашенко затвердив "положення про порядок переміщення фізичними особами через митний кордон Республіки Бєларусь товарів, не призначених для виробничої або іншої комерційної діяльності".


Юрій Свірко

Мінськ, 2 червня 2004 - У новому положенні були враховані побажання громадян Білорусі про збільшення норм безмитного ввозу продуктів харчування з країн СНД. В другому півріччі кожного року, тобто з 1 липня по 31 грудня, білорусам буде дозволено безмитно ввозити 300 кг продуктів харчування, але за умови, що ці продукти було вирощено ними на особистих присадибних ділянках суміжних держав - членів СНД, за умови документального підтвердження права власності зазначених осіб або членів їхніх родин на такі ділянки ".

Оскільки з Білоруссю межують тільки дві країни СНД - Росія й Україна, це стосується лише їх. Багато мешканців білоруського Гомеля дійсно мають дачі в Чернігівській області України, і дотепер їм дозволяли ввозити тільки 10 кг продуктів. Проте незабаром можна буде безмитно везти картоплю і із російського Сахаліну, якщо, звичайно, мешканець Білорусі має там земельну ділянку .

З 10 до 30 кг збільшилася норма безмитного ввозу будь-яких продуктів харчування з усіх країн СНД, але лише в період збору врожаю - з 1 червня по 31 жовтня. А з далекого зарубіжжя дозволяється ввозити до 5 кг продуктів на людину.

Зменшується норма безмитного ввозу до Білорусі алкогольних напоїв із 3 до 1 літра, пива - до 1 літра, наручних годинників - до 1 одиниці. Крім того, збільшується єдина ставка митних податків і податків при ввозі першого транспортного засобу: з 55 євроцентів до 2 євро за 1 куб. см обсягу двигуна для транспортних засобів, старіших за 14 років, та до 60 євроцентів для транспортних засобів, не старіших за 3 роки.

При цьому зазначені ставки поширюються тільки на перший транспортний засіб, завезений протягом календарного року. На наступні завезені транспортні засоби ставки збільшуються і прирівнюються до ставок, що сплачується юридичними особами й індивідуальними підприємцями.

Щодо транзиту товарів через білоруську територію, то указ встановлює безкоштовне перевезення лише 1 автомобіля, зареєстрованого в країні тимчасового або постійного проживання особи , яка його перевозить. А за другу машину, не старішу за 3 роки, білоруська митниця буде стягувати 1500 євро; якщо машина старіша за 3, але не старіша за 10 років, то 500 євро.

За транзит інших товарів, що не звільняються від митних платежів при ввозі до Білорусі, доведеться платити за єдиними ставками, встановленими у новому положенні . Документ визначає єдині ставки для ввезеної побутової техніки, будматеріалів, моніторів, апаратури відеозапису. Усе це буде обкладатися митом у розмірі 30 % від вартості, але не менш установлених мінімумів, начебто 2 євро за праску або кілограм будматеріалів, 15 євро за пилосос, 25 євро за газову або 30 за електричну плиту, 40 євро за холодильник, 240 євро за комп''ютер.
XS
SM
MD
LG