Доступність посилання

ТОП новини

Українські пивовари перемогли своїх німецьких вчителів.


Марія Щур

Аудіозапис:

Київ, 2 червня 2004 – «Найкраще пшеничне пиво походить не з Баварії, а з України» – з такими заголовками вийшли німецькі газети, після того, як українські броварі з містечка Радомишль виграли перший приз на світових змаганнях пивоварів. Золота медаль українського пива «Пшеничне Еталон»на лондонському конкурсі вже друга цього року. У квітні українські броварі привезли перший приз зі Світового Пивного Кубка, що проходив у Сполучених Штатах.

Свій програш ( а баварське пиво зайняло лише друге місце) німці переживали дуже тяжко. «Ну, цього вже досить! - писав оглядач у газеті “Tageszeitung”. – Спочатку ця «нова Європа» вступає за паном Рамсфельдом у війну, потім вона виграє конкурс Євробачення, а тепер вони ще зазіхають на наше пиво». Та змагання є змагання, і з суддями не сперечаються, а вони сказали, що радомишльське пиво «Пшеничне Еталон» дійсно найкраще в світі.

Завод, що випускає це пиво, і новий і старий одночасно. Його було засновано ще наприкінці ХІХ століття, але в радянські часи він випускав пиво, яке не зважувалися вивозити навіть за межі Житомирської області. Говорить директор заводу Володимир Ким лик: «Пиво регіонального значення нас не влаштовувало. Для того, щоб вийти на ринок України потрібна була якась новинка. Змагатись з «Оболонню», з «Сарматом», чи з «Черніговом» дуже важко. Ми вирішили, що це повинен бути новий продукт. А новий продукт в Україні – це пшеничне».

Тож власники заводу закупили найсучасніше обладнання із Західної Європи. Весь процес виробництва нинішніх мільйона двохсот тисяч декалітрів у рік за допомогою комп’ютерів контролюють лише семеро пивоварів. Щоправда вони, крім води, єдині українські складники виробництва. Все решта – пшениця, солод, хміль завозиться з-за кордону. Пояснює старший технолог Ульріх Пайзе:

«В Україні поки що немає пшениці відповідної якості, точніше, відповідного сорту. Умови тут і для пшениці, і для хмелю прекрасні, але немає поки що відповідних спеціалістів. Але ми працюємо над цим і сподіваємось, що з часом перейдемо повністю на місцеву сировину».

Ульріх Пайзе, який навчав броварному мистецтву по всьому світу від Америки, Росії і до Карибських островів, говорить, що в Україні почувається найкраще і відчуває величезну гордість за успіх своїх українських колег: «Це не просто гордість, - це відчуття самореалізації. Я з північної Німеччини, мої колеги з України і завдяки нашій спільній роботі ми зуміли показати, що найкращий Weissbier не завжди походить з Баварії. Я досі отримую дзвінки від своїх товаришів з Німеччини, з усього світу – вони не можуть у це повірити. У самій Німеччині це був ефект землетрусу».

Смакові якості українського пива закордонні прихильники бурштинового напою зможуть оцінити вже незабаром. Радомишльський пивзавод та корпорація «Рідна марка», до якої він входить, ведуть переговори про експорт до Німеччини, Швейцарії, Бельгії, Британії та низки інших країн. Тож як німці називають наше пиво? «Пшеничне Еталон»!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG