Доступність посилання

ТОП новини

Чи матиме Україна майбутнє в розширеній Європі?


Славко Волинський

Аудіозапис:

Брюссель, 2 червня 2004 – Сьогодні у Брюсселі відбулося неформальне засідання, організоване науково-дослідним Інститутом «Схід-Захід» на тему «Майбутнє України в розширеній Європі».

Серед учасників української делегації, окрім чиновників і дипломатів, були також і екс-дипломати, які не побоялися висловити свою думку щодо перебігу засідання круглого столу «Майбутнє України в розширеній Європі», наприклад, Антон Бутейко. Я звернувся до нього із запитанням, як він оцінює результати засідання круглого столу на тему «Україна в розширеній Європі».

Антон Бутейко: «Я переконаний, що Україна буде членом і НАТО, і ЄС. Коли це станеться? Це залежить від нас. Я абсолютно також переконаний, що, на жаль, привид антикомунізму бродить по Європі, а привид комунізму залишається в Україні, і це є основні фактори, які блокують набуття можливості України стати членом ЄС».

Пане Бутейко, деякі європейські аналітики і, зокрема, ті, які спеціалізуються на Словаччині, Туреччині, їхніх перспективах вступу, інтеграції в ЄС, кажуть, що й ці країни переживали схожі проблеми. Скажімо, за часів, коли в Словаччині панував Мечіар, її також не допускали до круглого столу переговорів із ЄС, так само прохолодно ставилися до неї й під час переговорів із країнами –учасницями НАТО. Те саме відбувалося деякий час і з Туреччиною. І саме людський фактор, я маю на увазі фактор влади, яка змінилася в цих країнах, змінив і політику ЄС та НАТО щодо Словаччини і Туреччини. Чи можна зробити таку аналогію стосовно України?

Антон Бутейко: «Така аналогія можлива, але не зовсім коректна, тому що є відмінності в ставленні Західної Європи до України і до тих названих держав. Із самого початку ставлення до України було дискримінаційне. На жаль, високі чиновники в ЄС абсолютно чітко демонстрували негативне ставлення до України. Я називаю їх політичними динозаврами. В Україні ж політичні динозаври у вигляді КПУ, інших сил цієї спрямованості, зі свого боку гальмували можливості вступу до ЄС і до НАТО. І, на жаль, цією філософією були проникнуті і названі політичні сили, і владні сили, які сьогодні є при владі. Оце наша найбільша проблема. Обов’язково, як тільки демократичні сили, спрямовані на встановлення демократії в українській державі, на захист прав людини, свободи ЗМІ, на встановлення верховенства права, прийдуть до влади, якщо вдасться кардинально змінити ситуацію в бік того, що в Україні будуть дотримуватися критерії демократії і інші, які є в ЄС, то вони однозначно змушені будуть змінити своє ставлення до України і відкрити дорогу. Але зараз говорити про те, що така дорога є, важко, тому що є супротивники і в Україні, і в Європі, і вони один одного підсилюють, а демократичні сили, на жаль, залишаються не активними належним чином».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG