Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську страйкують приватні таксисти Прикарпаття.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 2 червня 2004 - Приватні таксисти Прикарпаття упродовж кількох годин страйкували в Івано-Франківську, заповнивши автомобілями одну з об”їзних вулиць міста. Приватні автоперевізники вимагають перегляду умов ліцензування, які нещодавно запропонував увести в дію Кабінет Міністрів України. Таксисти заявляють, що нові вимоги влади фактично позбавляють їх роботи.

Близько тисячі автомобілів, які належать приватним фірмам, що здійснюють пасажирські автоперевезення, упродовж кількох годин перекрили одну з об”їзних вулиць обласного центру Прикрапаття. Таксисти з Івано-Франківська, Калуша, Надвірної та Коломиї таким чином висловлювали свій протест щодо нових вимог, які планує запровадити для приватних автоперевізників Кабінет Міністрів України.

Таксисти, проводячи страйк, фактично вимагали одного : повернути їм право заробляти собі та своїм родинам на шматок хліба. Нове ліцензування, яке має буде введене найближчим часом, як вони переконані, позбавляє їх права на роботу. Адже плата за отримання ліцензії зростає удвічі. Ситуацію коментує керівник приватної фірми таксі з міста Коломиї Андрій Калинюк:

“Це є повна катастрофа для приватників. У принципі вже вся Україна звикла, що кожен таксист із заробленої гривні платить 99 копійок податку. А це вже виходить так, що із заробленої гривні треба платити два п”ятдесят податку. Це повний нонсенс. Якщо брати по закону, ліцензія повинна коштувати 340 гривень. А якщо її оформляти в обласному автоуправлінні, то її ціна сягає 600 гривень”.

І це ще не всі проблеми таксистів. Від них вимагають проходження щоденного медогляду та встановлення в машинах лічильників, до того ж за власні кошти. Лічильники, які пропонують встановити, коштують півтори тисячі гривень. Наслідки такого кроку, на думку таксиста Миколи Єрмаченка, будуть такими:

“Як я можу проходити кожен день лікаря та механіка? Ви подумайте, тисяча машин приїде в будь-яке автопідприємство проходити медогляд. Що ж це буде? Це буде тиждень, не менше, щоб потрапити до лікаря. Справа ще і в тому, що нам хочуть поставити ще й лічильники. Ціну встановили 300 доларів. Ви зрозумійте, що таке встановити зараз у машині лічильник вартістю 300 доларів. Ще до того ж на панелі. Адже в нас і так крадуть рації, магнітофони, а цей лічильник за 300 доларів - будуть розбивати вікна і красти”.

Таксисти заявляють, що нововведення, які пропонує Кабінет Міністрів, абсурдні з економічної точки зору. Вони переконані, що їх ініціювали певні високопосадовці, які прагнуть прибрати до власних рук ринок приватних пасажироперевезень, зокрема таксі.

“Ми знаємо, цей ринок скуповують Медведчук, Суркіс. Вони, звичайно, мають стільки грошей, що можуть сюди пригнати вже завтра 2 тисячі машин. Їм потрібно вигнати звідси приватників, і загнати свої машини і працювати”.

З таксистами зустрівся голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк. Під час зустрічі вдалося досягнути домовленості, що до осені буде встановлений мораторій на нововведення, а далі питання буде розглядатися. Таксисти залишилися задоволені бодай тим, що місцева влада врешті звернула увагу на їхні проблеми.
XS
SM
MD
LG