Доступність посилання

ТОП новини

Праві екстремісти Угорщини не хочуть, щоб угорцям випала доля палестинців.


Василь Плоскіна

Угорщина, 4 травня 2004 – Менше декади залишилося до виборів депутатів у Європарламент в Угорщині. Разом з іншими об’єднаннями свого кандидата висунула і правоекстремістська партія “Життя і справедливость”, хоча раніше в неї були геть інші плани.

У списку правих політиків Угорщини, які претендують на депутатство в Європарламенті, можна побачити й таку колоритну фігуру угорської політики, як Іштван Чурка. Колись він писав театральні драми. Але життя, як зауважив у свій час англійський драматург Соммерсет Моем, і є тим самим театром. Чурка сказав би, напевно: “А, може, й цікавіше за сцену”. Недаремно зараз головною стихією Пішті-бачія ( українською дядька Іштвана) є політика.

Він очолює правоекстремістську партію “Життя і справедливость”. Її гра на політичній сцені Угорщини не відрізняється особливою витонченістю. Ця партія радше нагадує плохенький вуличний вертеп. Ще недавно чурківці, наприклад, закликали угорських виборців бойкотувати вибори 13 червня і грудьми лягали, щоб Угорщина не стала членом Євросоюзу. Зараз вони з таким же ревним заповзяттям проштовхують до “ненависної” у лапках законодавчої структури ЄС не кого-небудь, а свого голову. Тим не менше, це ніяка не кумедія, а просто реалії політичного буття.

Треба знати логіку поведінки пана Чурки, щоб не дивуватися його скандальним витівкам.

Отож днями керівник партії “Життя і справедливість” відповідав на запитання кореспондента громадського Угорського Радіо. Маючи на увазі деякі економічні плани ліво-ліберальної урядової коаліції в Угорщині, Іштван Чурка сказав: “Ізраїльтяни скуплять угорські плодючі землі, застрелять частину угорців, а решта матиме права палестинців на власній землі.”

Політик таврував наміри уряду зробити землю предметом куплі-продажу для іноземців, як цього вимагають норми ЄС.

“Втрата землі – це смерть для нації, буквально смерть”, - підсумував він.

Іштвана Чурку підтримав інший політичний діяч, Матяш Сюрюш, голова історичної партії соціал-демократів, також гість програми. За його словами, зараз в Угорщині існує всього одна-єдина партійна система. Він додав, що великі парламентські партії ведуть закулісні переговори одна з одною, виключаючи з діалогу інші об’єднання. Тим часом справи в Угорщині не міняються. На думку Матяша Сюрюша, в Угорщині назрів перелом: “Нам досить уже несправедливої приватизації, закриття шкіл…”.
XS
SM
MD
LG