Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Журі присяжних у США визнало Лазаренка винним.</font>


Джастін Кейн

Сан-Франциско, 3 червня 2004 – Американське журі присяжних визнало в четвер колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка винним за всіма 29 звинуваченнями, які йому були висунені. Серед них одне звинувачення в змові з метою вчинити відмивання грошей, сім у відмиванні грошей, десять у шахрайстві з грошовими переказами і одинадцять звинувачень у перевезенні краденого майна.

Присяжні підтвердили також усі оборудки, за допомогою яких, як стверджувала прокуратура, Лазаренко здобув викрадені гроші. Серед того було вимагання грошей від його партнера Петра Кириченка під погрозою завдати йому економічної шкоди, шахрайство з метою викрасти кошти й майно аґрофірми «Наукова» тощо.

Присяжні вирішили, що вимагання грошей, шахрайства з грошовими переказами і перевезення краденого майна лягли в основу відмивання грошей.

Представник прокуратури Кевін Раян назвав вердикт «видатною перемогою влади».

Лазаренко мовчки й без емоцій вислухав вердикт, який йому перекладали російською мовою.

Трохи пізніше на прохання прокоментувати вердикт Павло Лазаренко відповів: «Апеляційний суд 9 судового округу поставить усе на місце. Сталися дуже грубі юридичні помилки, які нічого й коментувати».

Прокуратура не мала жодних коментарів.

Адвокат Лазаренкового захисту Дорон Вайнберґ сказав, що перед присяжними стояло занадто складне завдання.

Апеляцію, яку має подати Лазаренко, розглядатимуть десь у середині вересня. Приблизно в той самий час, як очікують, суддя Мартин Дженкінз може винести Лазаренкові вирок. Дату цього не визначено.

Але суддя призначив на 16 вересня слухання з іншого приводу: адвокати мають подання з вимогою скасувати вердикт. Дорон Вайнберґ заявив, що вердикт не підтверджений доказами й що він юридично і фактично помилковий. А інший адвокат, Даніел Горовиц, заявив, що нинішній вердикт – «це рука Кучми», бо президент України, мовляв, приховав свідчення, які могли б виправдати Лазаренка.

Тим часом суддя залишив Лазаренка під домашнім арештом під раніше внесену запоруку в 86 мільйонів доларів. Покарання Лазаренкові може становити до 15 років ув’язнення. Адвокати захисту висловили думку, що найімовірніше Лазаренко може отримати 8 – 10 років. Він уже відбув в ув’язненні 4 з половиною роки.

Нагадаю, що вперше Лазаренка було затримано у США за іншим звинуваченням – у порушенні іміґраційного законодавства, але ту справу відклали, коли проти Лазаренка з’явилися звинувачення кримінальні. А наразі іміґраційний статус Лазаренка у США залишається невизначеним.

Джастин Кейн – співробітник Центру журналістських розслідувань, Сан- Франциско, Каліфорнія, США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG