Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Лазаренко оскаржить вердикт американського журі присяжних.</font>


Джастін Кейн

Сан- Франциско, 4 червня 2004 – Журі присяжних, що складається з 12 американців, визнало колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка винним. Тепер на нього чекає вирок до 20 років ув’язнення і тривалий процес оскарження.

Присяжні визнали Лазаренка винним за одним звинуваченням у змові з метою вчинити відмивання грошей, сімома у відмиванні грошей, десятьма в шахрайстві з грошовими переказами і одинадцятьма звинуваченнями в міждержавному перевезенні краденого майна. Присяжні визнали за злочини відповідно до українського законодавства певні Лазаренкові дії, що призвели до американських звинувачень. Ідеться про вимагання грошей від його партнера Петра Кириченка, шахрайство проти аґрофірми «Наукова» і обман у ділових стосунках.

Коли представник суду зачитував вердикт, Лазаренко сидів незворушно, а от один із його адвокатів роздратовано кинув ручкою об стіл. Як розповів адвокат захисту Дорон Вайнберґ, Лазаренко був готовий до такого вердикту і тільки повернувся до нього й запитав: «І куди мені тепер іти?» Вайнберґ сказав йому зачекати на нього, і Лазаренко вийшов із зали суду, не сказавши ані слова журналістам.

Заговорив Лазаренко тільки після пообіднього засідання в четвер; на ньому суддя визначив порядок визначення вироку, розгляду подань про перегляд справи й про повне зняття звинувачень і Лазаренкової апеляції. За словами Лазаренка, Апеляційний суд 9 судового округу «поставить усе на місце», бо «сталося стільки грубих юридичних помилок, що це годі й коментувати».

Вирок колишньому прем’єр-міністрові винесуть не раніше, як 16 вересня. Цього дня суд має розглянути подання Лазаренкового захисту про новий розгляд усієї справи, а також уже друге подання за так званим «правилом ч. 29» про повне зняття звинувачень. 24 з первісних 53 пунктів звинувачення проти Лазаренка суддя відкинув якраз внаслідок першого подання за «правилом ч. 29», із яким захист звернувся ще перед тим, як почав викладати свою позицію.

Прокуратура, як виглядає, була задоволена результатом. Але відразу після оголошення вердикту її представники відмовилися від коментарів.

Покарання за звинуваченнями проти Лазаренка становить щонайбільше 20 років ув’язнення. Майже 5 років Лазаренко в ув’язненні вже пробув.

Сума грошей, пов’язана з цими звинуваченнями, зменшилася до приблизно 44 мільйонів доларів із первісних 114 мільйонів, шахрайство з якими було в звинувальному акті проти Лазаренка на початку процесу. Через це Вайнберґ висловив припущення, що суддя Мартин Дженкинз винесе вирок від 8 до 10 років ув’язнення.

Лазаренко подасть апеляцію на вердикт, як тільки буде винесений вирок. Його адвокат Вайнберґ заявив, що присяжних «приголомшила» складність справи і що їхній вердикт порушує «серйозні юридичні питання». Лазаренко в своїй апеляції найімовірніше ставитиме під сумнів ускладнену юридичну структуру тих звинувачень, у яких його визнали винним.

До апеляції Лазаренко залишиться під домашнім арештом десь у Сан- Франциско, якщо суддя згодом не вирішить повернути його під варту, як наполягала прокуратура. Рішення залежатиме значною мірою від статусу Лазаренка з погляду іміґраційних органів США. Якби не кримінальні звинувачення проти Лазаренка, іміґраційні органи депортували б його до України.

Подробиці конфіскації Лазаренкового майна, включно з шикарною віллою вартістю в 12 мільйонів доларів у місцевості Марин Каунті, одному з найпрестижніших районів у Сан- Франциско, теж вирішуватимуться пізніше.

Джастин Кейн – співробітник Центру журналістських розслідувань, Сан- Франциско, Каліфорнія, США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG