Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини вперше візьме участь у святкуванні дня висадження військ союзників у Нормандії.


Надія Кандиба

Німеччина, 4 червня 2004 - 6-го червня 1944-го року війська союзників висадилися в Нормандії. Цей день став повортним моментом у перебігу Другої світової війни – принаймні на Заході. В неділю в Нормандії зустрінуться Джордж Буш, Тоні Блер, Жак Ширак та Володимир Путін. Вперше цей день з ними проведе і офіціний представник Німеччини.

Запрошення взяти участь в урочистостях з нагоди 60-ї річниці висадження військ союзників у Нормандії канцлер Німеччини Ґерхард Шредер розцінив, як підведення підсумкової риски під історичними подіями. На його думку, тепер можна говорити про остаточне завершення процесу нормалізації відносин між Німеччиною та країнами, які перемогли в Другій світовій війні.

Десять років тому Франція відмовилися запрошувати на ювілейні урочистості Гельмута Коля, який тоді очолював німецький уряд. Це призвело до певного напруження у відносинах між двома країнами. Цього разу запрошення від президента Франції надійшло задового до знаменного дня – ще перед Різдвом. Водночас у Німеччині досі можна почути критику в зв”язку з тим, що запрошення було зроблене тільки тепер. Говорить колишній впливовий німецький політик, відомий менеджер Клаус фон Донанью: “Ще 20 – 30 років тому за часів уряду Брандта треба було зробити такий жест. Тоді б не викникало такої прірви під час відзначення дня висадження військ союзників у Нормандії”, - вважає Клаус фон Донанью.

Але, на його думку, не треба сумувати, що Німеччину запросили тільки тепер, а не раніше. “Навпаки, треба радіти, що таке запрошення нарешті надійшло”, - зауважив Донанью.

Тим часом у Німеччині розгорілася дискусія навколо того, що німецький канцлер не відвідає найбільше в Нормандії німецьке солдатське кладовище. Член Бундестагу, представник Християнсько-соціального союзу Петер Рамзауер закинув Шредеру навіть відсутність патріотизму.

Прес-секретар уряду Німеччини Бела Анда назвав таку дискусію абсолютно безпідставною. Він повідомив, що Ґерхард Шредер відвідає британське солдатське кладовище в Ранвілл, де поховані 2200 британців та 322 німецьких солдата, і покладе там два вінки. На цвинтарі в Ла Камб, відвідати яке від канцлера вимагає опозиція, лежить понад 20 тисяч солдатів вермахту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG